To pizza fusion – włoski placek z polskimi dodatkami najwyższej jakości – szpinak zakupiony latem na targu i zamrożony, ogonówka z domowej wędzarni, twardy ser kozi zagrodowy, no i jajka – zerówki, oczywiście! To nie może być niedobre…

czas przygotowania: 1,5 h

stopień trudności: dość trudne

SKŁADNIKI (4 osoby):

NA CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa do smarowania blachy

DODATKI:

  • 200 g wędzonej ogonówki pokrojonej w cienkie plastry
  • 400 g mrożonych liści szpinaku (w sezonie – świeżych)
  • 200 g twardego sera koziego
  • 4 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • suszone oregano i bazylia
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier i sól.
  2. Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Siekamy masło z mąką, aż znikną duże grudki.
  3. Do ciasta dodajemy jajka i zagniatamy gładkie ciasto.
  4. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
  5. W czasie gdy ciasto będzie w lodówce możemy przygotować dodatki. W tym celu ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy.
  6. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy najpierw szpinak, a gdy lekko się rozmrozi to dodajemy  czosnek. Uwaga! Czosnku nie wolno przypalić.
  7. Doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu mieszając, aż szpinak odparuje, a smaki się połączą.
  8. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w plastry.
  9. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w plastry.
  10. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, ponownie wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek grubości około 0,5 cm. Przy pomocy talerza wykrawamy z ciasta 4 okręgi i zawijamy ich brzegi aby powstał rancik.
  11. Przekładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  12. Na spód każdej pizzy rozkładamy równomiernie dodatki – szpinak, ogonówkę, jajka i ser. Posypujemy z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.
  13. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy około 15 minut.
Print Friendly

Zobacz także: