Fugazza czyli pizza cebulowa

Pizza fugazza to prosta pizza tylko z dwoma składnikami – cebulą i serem. Brzmi zbyt banalnie i trochę jak kanapka studenta, czyli chleb z cebulą 😉 A jeżeli powiem, że to pizza o cieniutkim, chrupiącym cieście z młodą cebulką doprawianą suszonym oregano i dwoma rodzajami pysznych polskich owczych serów – bundza i wędzonka, i że jest świetną przekąską do chłodnego, białego wina lub jasnego piwa. Teraz ślinka cieknie, prawda?
Bundz jest w smaku i konsystencji podobny do mozzarelli. Jest typowym serem dla górskich rejonów Polski. Robi się go z mleka owczego, a najlepszy w smaku jest ten wytwarzany w maju, zatem najlepszy czas na to żeby go spróbować. Do pizzy użyłam także sera wędzonego owczego – kołudzkiego wędzonka, który urozmaicił smak i dodał polskiego charakteru włoskiemu jedzeniu. Tak naprawdę bundz też jest kołudzki, czyli pochodzi z moich regionów i łatwiej mi jego zdobyc niz ten górski. To moje ostatnie serowe odkrycie :)Oczywiście możecie użyć innych serów, waszych ulubionych, ważne aby jeden z nich miał wyrazisty smak, żeby pizza nie była mdła.

okuchnia okuchnia2-4 osoby okuchnia1 h łatwe
NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej (włoska typu 00, polska typu 500) – z tej części odejmujemy trochę do podsypywania ciasta w czasie wałkowania
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy

NA WIERZCH:

  • 100 g sera bundz
  • 100 g sera owczego wędzonego
  • 8 młodych cebul
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • oliwa czosnkowa
  • świeże oregano
Czas wykonania to: 1h przygotowań i kilka godzin wyrastania

  1. Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy drożdże i cukier, odstawiamy na 10-15 minut aby drożdże zaczęły pracować – musi pojawić się na niej pianka. Drożdże instant są bardziej przewidywalne i dają większą gwarancje powtarzalności.
  2. Do dzieży od miksera wsypujemy mąkę, sól i wlewamy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy hakiem na średnich obrotach miksera przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i miękkie, delikatnie lepiące się do rąk ale zarazem odchodzące od miski miksera. Oczywiście ciasto można wyrabiać ręcznie, ale zajmie to więcej czasu.
  3. Uformowaną z ciasta kulę smarujemy z wierzchu oliwą, wkładamy do miski, nakrywamy mokrą ścierką i odstawiamy aby ciasto urosło. Gdy chcemy zrobić ją tego samego dnia odkładamy je w ciepłe miejsce na 1-2 h. Ciasto musi znacznie urosnąć, podwoić swoją objętość. Gdy mamy czas możemy odstawić ciasto do lodówki do powolnego wyrastania na ok. 5-6 h. mam wrażenie, że takie wolno wyrastające jest lepsze. W lodówce przetrzymuję je nawet 2 dni. Nakryjcie wtedy miskę folia spożywczą.
  4. W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch.
  5. Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. Cebule kroimy w piórka.
  7. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy cebulę, doprawiamy solą i suszonym oregano. Smażymy na średnim ogniu mieszając, aż cebula się zeszkli.
  8. Piekarnik wraz z blachą do pieczenia lub kamieniem do pizzy rozgrzewamy do temperatury maksymalnej.
  9. Ciasto dzielimy na pół i tworzymy dwa cienkie placki. Najwygodniej będzie rozwałkować je za pomocą wałka.
  10. Placki smarujemy z wierzchu oliwą, posypujemy serem wędzonym, cebulą, a na końcu bundzem.
  11. Nagrzaną blachę również smarujemy oliwą, kładziemy na nią placki i pieczemy przez 10 – 15 minut, aż pizza będzie ładnie przypieczona.
  12. Podajemy z listkami świeżego oregano.

Fugazza czyli pizza cebulowa

Print Friendly

Zobacz także: