Dzisiaj międzynarodowy dzień pizzy. Nie mogłam pominąć tego faktu, tym bardziej, że (o zgrozo!) jeszcze nie mam na blogu ani jednego przepisu na pizzę. Zatem na pierwszy ogień pójdzie pizza z moim ulubionym zestawem dodatków: chorizo, pieczoną papryką, oliwkami, mozzarellą, podanymi na żytnim cieście chlebowym.

czas przygotowania: 1,5 h

stopień trudności: dość trudne

SKŁADNIKI (4 osoby):

NA CIASTO:

  • 250 g mąki żytniej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 paczuszka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 ml wody

NA SOS POMIDOROWY:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól, pieprz i cukier do smaku

DODATKI:

  • 100 g cienko pokrojonej kiełbasy chorizo
  • 1 słoik pieczonej papryki w zalewie
  • 2 kulki mozzarelli w zalewie
  • około 20 czarnych oliwek

WYKONANIE:

  1. Zaczynamy pracę od przygotowania ciasta do pizzy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, cukier i kminek.
  2. Do suchych składników dodajemy mokre: wodę i oliwę. Uwaga! Woda powinna być letnia.
  3. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto, które nie klei się do ręki. Jeśli mimo dokładnego wyrabiania ciasto jest zbyt suche lub zbyt lepkie dodajemy odpowiednio odrobinę wody lub mąki.
  4. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  5. W czasie gdy ciasto będzie wyrastało możemy zrobić sos pomidorowy. W tym celu ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy.
  6. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilkę go smażymy. Uwaga! Czosnku nie wolno przypalić.
  7. Dolewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano i gotujemy na małym ogniu aby sos zgęstniał.
  8. Przygotowujemy dodatki: paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w paski, chorizo kroimy w paski, oliwki odsączamy z zalewy, mozzarellę wyjmujemy z zalewy i kroimy w plastry.
  9. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, ponownie wyrabiamy i rozwałkowujemy, podsypując mąką, na placek grubości około 0,5 cm. Przy pomocy talerza wykrawamy z ciasta 4 okręgi i zawijamy ich brzegi aby powstał rancik.
  10. Przekładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Spód pizzy smarujemy sosem, kładziemy chorizo, paprykę i oliwki, a na wierzch – plastry mozzarelli.
  12. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy około 15 minut.
Print Friendly

Zobacz także: