Sezon na pomarańcze w pełni, więc bez umiaru dodaję je do wszystkiego. Dzięki nim pieczone mięso z kaczki nabrało orientalnego charakteru. Uważajcie tylko dodając skórkę pomarańczową, bo jej nadmiar sprawi, że sos będzie gorzki!

czas przygotowania:  2,5  godziny

stopień trudności:  dość trudne

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 1 pierś z kaczki czyli dwie połówki wraz ze skórą
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • kawałek korzenia imbiru
  • 1 kłącze trawy cytrynowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól i cukier do smaku
  1. Pierś z kaczki myjemy, nacinamy skórę w kilku miejscach, nacieramy solą i wkładamy do miski.
  2. Wyciskamy sok z obu pomarańczy oraz ścieramy trochę skórki (małą łyżeczkę).
  3. Do soku dodajemy otartą skórkę, sos sojowy, rozgnieciony ząbek czosnku, drobno posiekany kawałek korzenia imbiru (około 1 łyżki) i trawę cytrynową pokrojoną na kawałeczki. Powstałą marynatą zalewamy piersi kaczki i odstawiamy  w ciepłe miejsce na 2 godziny lub do lodówki na noc.
  4. Po zamarynowaniu mięso osączamy z zalewy (zalewę zachowujemy), smarujemy skórkę miodem.
  5. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej mięso  skórą do dołu. Smażymy, aż skóra mocno się zrumieni, wtedy pierś obracamy i smażymy jeszcze około minuty.
  6. Patelnię wraz z mięsem przekładamy do nagrzanego piekarnika (200 st. C), a jeśli nie mamy odpowiedniej ku temu patelni to mięso przekładamy na ruszt. Pieczemy przez 15 – 20 minut.
  7. W czasie, gdy mięso się piecze robimy sos z pozostałej zalewy. W tym celu przelewamy ją przez sitko do garnuszka, dodajemy mąkę kukurydzianą, mieszamy i zagotowujemy, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą i cukrem, jeśli zaistnieje taka potrzeba (sos powinien być słodko – kwaśny w smaku).
  8. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, chwilę pozwalamy mu zastygnąć (minutkę lub dwie) i kroimy w plastry.
  9. Podajemy polane sosem, z ryżem lub makaronem ryżowym.
Print Friendly

Zobacz także: