Pierogi z farszem z mięsa kaczki podsmażane na gęsim smalcu

Pierogi są oczywistym następstwem rosołu z kaczki, o którym pisałam jakiś czas temu. Coś przecież trzeba z tym mięsem zrobić! Oczywiście, jak to ja, najpierw mięso zamroziłam, aby w dogodnym dla mnie czasie przygotować z niego pierogi. Znajomi się śmieją, że muszę mieć przepastną zamrażarkę, skoro tak ciągle coś zamrażam 😉 Wcale nie jest taka wielka! Tylko trzy szuflady, ubolewam z resztą nad tym, ale na większy sprzęt nie mam miejsca.  Dlatego dodatkowo „dzierżawię” jedną szufladę w zamrażarce rodziców…  a prócz ciągłego zamrażania również ciągle coś rozmrażam to jakoś daję sobie radę :-) Samo gotowane kacze mięso nie jest jakoś szczególnie rewelacyjne, zdecydowanie lepiej smakuje pieczone lub smażone, ale jako podstawa farszu jest niezastąpione! Trzeba tylko pamiętać aby zachować również skórkę, która może nie wygląda zachęcająco, ale zmielona razem z mięsem sprawi, że farsz nie będzie suchy. Pierożki można jeść gotowane (to wersja light – dla mnie), albo dodatkowo podsmażone na gęsim smalcu (to wersja heavy – dla mojego mężczyzny). Oczywiście to co tuczące jest zdecydowanie najsmaczniejsze – gęsi smalec niedawno odkryłam. Nadaje fajny smak smażonym na nim potrawom, myślę, że będę stosowała go częściej.
czas przygotowania: 1,5 h

stopień trudności: dość trudne

SKŁADNIKI (25 – 30 pierogów):

NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wrzątku
  • szczypta soli

NA FARSZ:

  • 1 gotowana w rosole kaczka
  • kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki ugotowane w rosole
  • 1 duża cebula
  • 1 mała łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki smalcu z gęsi
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

 WYKONANIE:

  1. Oddzielamy mięso z kaczki i skórki od kości i mielimy maszynką do mięsa wraz z ugotowanymi warzywami.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Do cebuli dodajemy zmielone mięso i przesmażamy. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Dodawajmy majeranku po trochu aby jego smak nie zdominował aromatu kaczki.
  3. Farsz pozostawiamy do ostygnięcia, jeżeli jest za suchy, czyli zbyt sypki, a nie kleisty, to dodajemy trochę rosołu lub ewentualnie wody.
  4. Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Zalewamy gorącą wodą. Ciasto wyrabiamy łyżką, a jak przestygnie – ręką.
  5. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Jeżeli jest za suche – dolewamy wody, jeśli zbyt mokre i kleiste – dosypujemy mąki.
  6. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wykrawamy krążki za pomocą szklanki lub specjalnego przyboru do lepienia pierogów.
  7. Na każdy krążek kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi.
  8. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy, pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie podsmażamy na rozgrzanym gęsim smalcu z obu stron do zrumienienia.
Pierogi z farszem z mięsa kaczki podsmażane na gęsim smalcu
Print Friendly

Zobacz także: