Pierogi z ciasta filo z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi pachnące grzybami, w cieniutkim cieście. Takie robiła moja mama i obie babcie. Przepisy na te świąteczne pyszności są przekazywane z pokolenia na pokolenie i kojarzą mi się z dzieciństwem, skromnymi świętami przepełnionymi rodzinnym ciepłem i miłością, z feriami w szkole,  lepieniu bałwana na trawniku przed blokiem, osiedlowymi bitwami na śnieżki i ze zmarzniętymi nogami w wiecznie przemakających kozakach. Z tymi wspomnieniami i smakami nie chcę nawet konkurować i dlatego zdecydowałam się na eksperyment – zrobiłam współczesną wersję pierogów. Farsz ugotowałam ze, zbieranych przeze mnie, a potem suszonych oraz mrożonych, borowików. Te mrożone mają jędrną konsystencję, a te suszone nadają intensywny, grzybowy aromat dlatego dodałam  je zmielone. Kapustę kiszoną udusiłam z dodatkiem kminku i odrobiny cukru trzcinowego. Farsz do pierogów musi być wyrazisty ale niezbyt kwaśny. Całość zawinęłam w ciasto filo. Jest ono bardzo delikatne, wręcz eteryczne. Przed pieczeniem pierożki posmarowałam masłem oraz posypałam kminkiem i gruboziarnista sola. Wyszły pyszne – lekkie i chrupiące!

czas przygotowania: 1,5 h

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (ok. 25-30  pierogów):

  • 700 g dobrej, kiszonej kapusty
  • 400 g rozmrożonych borowików
  • garść suszonych grzybów (około 3 łyżek zmielonych)
  • 1 duża cebula
  • 1/4 kostki masła
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 1 czubata łyżeczka kminku nie mielonego + trochę do posypania
  • olej rzepakowy
  • cukier trzcinowy, sól i pieprz do smaku
  • morska sól gruboziarnista do posypania

WYKONANIE:

  1. Kapustę kiszoną odsączamy, przesmażamy w garnku na oleju rzepakowym, dodajemy suszone, zmielone grzyby, kminek i cukier, a następnie zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy mieszając od czasu do czasu przez około 30 minut.
  2. W tym czasie drobno kroimy borowiki oraz cebulę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy cebulę i borowiki na złoty kolor. Dobrze przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Kapustę lekko rozdrabniamy malakserem aby łatwiej było zawijać farsz w ciasto i dodajemy do niej grzyby z cebulką. Gotujemy całość jeszcze około 15 minut doprawiając do smaku. Farsz musi być dosyć wyrazisty.
  4. Ciasto filo tniemy na długie pasy o ok. 8-9 cm. Nakładamy łyżeczką farsz i składamy w wielokrotne trójkąty tak aby powstały ładne „paczuszki”.
  5. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Smarujemy je dokładnie roztopionym masłem, a następnie posypujemy gruboziarnistą solą oraz kminkiem.
  6. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C.
    Swoje pierogi posypałam solą przywiezioną z Portugalii. Pisałam o niej już kiedyś. Prawdziwa sól morska jest subtelniej słona od tej kamiennej. Warto mieć taką w kuchni.
Pierogi z ciasta filo z kapustą i grzybami
Pierogi z ciasta filo z kapustą i grzybami
Print Friendly

Zobacz także: