Piernik śliwkowy z marcepanem i powidłami w polewie czekoladowej

Piernik jest dla mnie ciastem totalnie bożonarodzeniowym. Każde inne świąteczne ciasto, czy to makowiec, czy keks, czy sernik, jem i robię w innych porach roku, ale piernik piekę tylko na Gwiazdkę. Wcale nie dlatego, że jest jakiś wielce skomplikowany, wcale nie! Tylko jest taki na maksa tradycyjny i zarezerwowany właśnie na TEN czas. Zatem robimy! Pracę najlepiej jest rozłożyć na dwa dni – jednego dnia pieczemy i studzimy ciasto, a drugiego przekładamy i polewamy. Ponadto piernik może stać dłużej niż inne ciasta (przechowywany w szczelnym pojemniku), więc nie wymaga robienia na ostatnią chwilę. W końcu jako rodowita torunianka coś tam o piernikach wiem, a w każdym razie wiedzieć powinnam…  Piernikowy zapach wydobywający się z fabrycznych kominów towarzyszy mi od dzieciństwa i chociażby ten fakt pozwala mi na wymądrzanie się w piernikowej kwestii.

Piernik z dzisiejszego przepisu jest MOCNO śliwkowy i miodowy. Dlatego niezmiernie ważny jest miód który użyjecie do ciasta, to MUSI być miód dobrej jakości. Warto go kupować z małych pasiek, najlepiej tych lokalnych. Dlaczego? Gdyż to, czy miód jest dobry poznacie po rozmowie z pszczelarzem. Musi opowiadać o nich z zaangażowaniem i szczerością. Ja chętnie słucham o opowieści o tym czy rok  był dobry, jakie rośliny kwitły najlepiej, dlaczego sadzi się mało gryki  i czy będzie duży mróz w zimę. Gdy pszczelarz dba o pszczoły możecie być pewni, że dba także o miód, który Wam sprzedaje. Taki właśnie kupicie na rynkach czy targach. Ja użyłam miodu gryczanego z Bractwa Pasieczników Wędrownych zebranego przez pszczoły na terenach Warmii i Mazur, choć najczęściej jednak dostaję go od jednego z moich wujków.

czas przygotowania: 4 h

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (na blachę o wymiarach 30x15x7 cm):

  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka ciemnego miodu
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 200 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki śliwowicy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 200 g powideł węgierkowych
  • 100 g masy marcepanowej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła + łyżka do wysmarowania blachy

WYKONANIE:

  1. Gorącą kawę mieszamy z miodem, olejem i śliwowicą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  2. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki i lekko posypujemy mąką aby się do siebie nie kleiły.
  3. Blachę do ciasta smarujemy masłem, a na samo dno dodatkowo kładziemy jeszcze prostokąt o wielkości dna blachy wycięty z papieru do pieczenia (dzięki temu mamy pewność, że ciasto odejdzie od blachy).
  4. Włączamy piekarnik na 180 st.C.
  5. Całe jajka ubijamy na pianę dodając po łyżce cukru, a następnie mieszamy z miodem i kawą.
  6. Przesianą mąkę z przyprawą piernikową, solą, soda i proszkiem do pieczenia mieszamy z mokrymi składnikami i suszonymi śliwkami.
  7. Ciasto wlewamy do blachy i wstawiamy do piekarnika na 1,5 h. Poznajemy, że jest gotowe robiąc test patyczka, czyli patyczek włożony do ciasta musi po wyjęciu być suchy.
  8. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na deskę do krojenia przewracając blachę do góry dnem. Blachy nie zdejmujemy dopóki ciasto nie ostygnie.
  9. Masę marcepanową rozwałkowujemy, podsypując cukrem pudrem, na cienki placek o kształcie zbliżonym do wymiarów ciasta.
  10. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z rozpuszczonym masłem na jednolitą polewę.
  11. Wystudzone ciasto kroimy na trzy warstwy. Na pierwszej warstwie rozsmarowujemy powidła, przykrywamy drugą, na której układamy rozwałkowaną masę marcepanową. Tak aby zakryła równomiernie całą powierzchnię ciasta. Masę zakrywamy trzecią warstwą i polewamy czekoladą. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Piernik śliwkowy z marcepanem i powidłami w polewie czekoladowej
Piernik śliwkowy z marcepanem i powidłami w polewie czekoladowej
Print Friendly

Zobacz także: