Z okazji imienin Katarzyny składam serdeczne życzenia i częstuję wirtualnie piernikami a’la toruńskie katarzynki.

czas przygotowania: 4 h

stopień trudności: trudne

SKŁADNIKI (70 pierniczków):

  • 250 g mąki żytniej
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła
  • 400 g melasy z trzciny cukrowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 30 ml mleka
  • opakowanie przyprawy do piernika (25 g)
  • 2 tabliczki ciemnej czekolady (60% kakao)
  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę, a następnie wlewamy melasę, mleko i całe jajko.
  2. Wszystko razem mieszamy ręką na jednolitą masę.
  3. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy, aż masa je wchłonie. Masa powinna przypominać plastelinę, być elastyczna ale niezbyt lepiąca się do rąk. Robimy z niej kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Jeśli chcemy robić pierniczki dopiero następnego dnia to ciasto chowamy do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto dzielimy na kawałki. W czasie gdy wałkujemy jeden kawałek to reszta czeka w lodówce.
  5. Ciasto wałkujemy na placek grubości 0,5 cm w razie potrzeby podsypując mąką ale bardzo oszczędnie.
  6. Z placka, za pomocą foremek, wycinamy pierniczki. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując mały odstęp między ciasteczkami.
  7. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  8. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku zanurzonym w kąpieli wodnej. Wody nie doprowadzamy do wrzenia – czekolada zacznie się topić w znacznie niższej temperaturze.
  9. Czekoladę nakładamy na pierniczki za pomocą miękkiego pędzelka. Najpierw z jednej strony, a po zastygnięciu – również z drugiej.
  10. Pierniczki przechowujemy zamknięte w słoju lub puszce.
Print Friendly

Zobacz także: