pieczarki masło czosnkowe

Sezon grillowy uważam za rozpoczęty! – W weekend urządziliśmy „painting party”, ale nie był to bynajmniej plener artystyczny, tylko impreza w stylu „Ci panowie na budowie” (w załączniku poniżej cudowny rysunek satyryczny Jerzego Krzętowskiego) – ekipa naszych niezawodnych przyjaciół wymalowała nam altankę na działce. A wiadomo, że człowiek przy robocie to i zjeść i wypić lubi, więc postarałam się aby wybór dań grillowych zadowolił każdego, materiałów budowlanych też nie brakowało (patrz rysunek), ale zaczęliśmy od pieczarek… C.D.N.

czas przygotowania: 15 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (10 osób):

  • 20 dużych pieczarek lub nawet więcej bo są bardzo dobre
  • kostka miękkiego masła
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • duża szczypta soli

WYKONANIE:

  1. Masło rozcieramy z solą, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i drobno posiekanymi listkami pietruszki.
  2. Utarte masło  przekładamy do ładnego naczynia i wstawiamy do lodówki aby zastygło.
  3. Pieczarki oczyszczamy, usuwamy nóżki, a kapelusze układamy na grillu lub patelni grillowej spodem kapelusza do dołu i lekko podpiekamy.
  4. Następnie pieczarki obracamy i do zagłębienia po nóżce wkładamy po sporej łyżeczce masła.
  5. Chwilę czekamy, aż masło się rozpuści i gotowe!
  6. Podajemy ze świeżą bagietką :)
pieczarki masło czosnkowe
Print Friendly

Zobacz także: