pieczarki faszerowane orzechami włoskimi i pecorino podawane z pesto

Przekąska idealna. Wzorowe połączenie orzechów włoskich i pecorino. Całość zapieczona z pieczarkami i w pieczarkach. Podawane z odrobiną zielonego pesto dla przełamania smaku i nadania ziołowego charakteru. Pyszne na ciepło i na zimno. W sam raz na starter lub kolację, wtedy podajemy z sałatą i świeżym pieczywem.
Wygrzebałam ten przepis na stronie BBC i miałam go zrobić na Sylwestra. Niestety nie zdążyłam. Czas na gotowanie znalazłam dopiero w Nowym Roku, moim pierwszym, od długiego czasu, totalnie wolnym dniu, którym się wręcz rozkoszowałam. Długi czas leniuchowałam z moimi kotkami. Luj spał obok mnie, a Zbój… na mnie. Przygnieciona pięcioma kilogramami ciepłego futerka trochę czytałam, trochę drzemałam rozkoszując się błogim nieróbstwem. No cóż, każdy potrzebuje czasami takiego relaksu. Potem się w końcu ruszyłam, żeby coś przyrządzić. Składniki były kupione. Wystarczyło 30 min i wszystko było gotowe. Wczorajsze gotowanie sprawiło mi wielka przyjemność.
Myślę, że zdjęcie mówi samo za siebie i tych pieczarek dodatkowo reklamować nie muszę! Są świetne!

czas przygotowania:0,5 h

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 12 – 15 pieczarek średniej wielkości
  • 2 małe lub 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g orzechów włoskich
  • 70 g startego sera pecorino
  • 2 łyżki pesto
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
  2. Pieczarki oczyszczamy, jedną odkładamy na bok, a pozostałym obrywamy ogonki. Kapelusze smarujemy oliwą, układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, wierzchem kapelusza do góry. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
  3. Orzechy prażymy na suchej patelni.
  4. Pozostałą pieczarkę i ogonki kroimy w drobną kostkę. Podobnie kroimy cebulę.
  5. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy cebulkę i smażymy do zeszklenia, dodajemy do niej grzyby i wyciśnięty ząbek czosnku. Smażymy, aż wszystko zmięknie i odparuje sok z pieczarek.
  6. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy orzechy i starty ser (trochę sera pozostawiamy do posypania pieczarek po wierzchu). Całość mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Z tą solą to ostrożnie, bo ser jest dość słony.
  7. Podpieczone wcześniej kapelusze obracamy wgłębieniem do góry i wypełniamy farszem, a z wierzchu posypujemy serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 minut aby ser się roztopił i zapiekł.
  8. Pesto mieszamy z  dwiema łyżkami ciepłej wody i podajemy z pieczarkami, skrapiając je nim ilością zależną od gustu.
pieczarki faszerowane orzechami włoskimi i pecorino podawane z pesto
Print Friendly

Zobacz także: