Przedstawiam Wam sprytny przepis na wegetariańskie kotlety mielone pochodzący z zasobów kulinarnych cioci Eli z Ciechocinka 😉
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI (2 porcje):
3 jajka, 8 średniej wielkości pieczarek, 1 cebulka, mały pęczek szczypiorku, kilka łyżek bułki tartej, 1 łyżka masła, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
- Dwa jajka gotujemy na twardo.
- Pieczarki czyścimy, oddzielamy nóżki od kapeluszy.
- Nóżki pieczarek, cebulkę i szczypior drobno siekamy i podsmażamy na maśle.
- Jajka obieramy i też drobno siekamy.
- Mieszamy jajka z nóżkami pieczarek, cebulką i szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem.
- Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem aby utworzyły kulkę.
- W miseczce roztrzepujemy jedno jajko z odrobiną wody.
- Pieczarki zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy pieczarki kapeluszem do dołu. Smażymy z obu stron aż ładnie się zarumienią.
- Dopiero pod koniec smażenia solimy aby wcześniej grzyby nie puściły wody.
Komentarze (1)
ImięGrazyna-Roma says:
kwi 1, 2011
Smakowało? smakuje jeszcze jak!!!!!!!! Znam to bo sama robię ,podaję na liściach sałaty i zdobię ćwiartkami pomidora i papryki .Podaję też jak przyjaciele nas odwiedzają(dobre jako dodatek do czegoś mocniejszego) Pozdrawiam ,innych namawiam do wyprobowania. G-R