Przedstawiam Wam sprytny przepis na wegetariańskie kotlety mielone pochodzący z zasobów kulinarnych cioci Eli z Ciechocinka 😉

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

3 jajka, 8 średniej wielkości pieczarek, 1 cebulka, mały pęczek szczypiorku, kilka łyżek bułki tartej, 1 łyżka masła, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Dwa jajka gotujemy na twardo.
  2. Pieczarki czyścimy, oddzielamy nóżki od kapeluszy.
  3. Nóżki pieczarek, cebulkę i szczypior drobno siekamy i podsmażamy na maśle.
  4. Jajka obieramy i też drobno siekamy.
  5. Mieszamy jajka z nóżkami pieczarek, cebulką i szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem.
  6. Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem aby utworzyły kulkę.
  7. W miseczce roztrzepujemy jedno jajko z odrobiną wody.
  8. Pieczarki zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
  9. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy pieczarki kapeluszem do dołu. Smażymy z obu stron aż ładnie się zarumienią.
  10. Dopiero pod koniec smażenia solimy aby wcześniej grzyby nie puściły wody.


Print Friendly

Zobacz także: