perliczka w sosie sardelowym

Perliczka w maśle sardelowym podawana z karmelizowaną marchewką to ciekawy sposób jej przyrządzenia, wzorowany na staropolskim przepisie na przepiórki podawane z masłem sardelowym. Postanowiłam wykorzystać to masło do przyprawienia i natłuszczenia suchego mięsa perliczki, dlatego nasmarowałam ją nim wcześniej, a w trakcie pieczenia często polewałam. Uprzedzam wszystkie Wasze głosy, „że nie lubicie sardeli (anchois)”, „że rybny smak nie pasuje do drobiu”, ja też miałam pewne wątpliwości, ale zapewniam, że efekt końcowy był rewelacyjny – mięso smaczne i soczyste. Warto zaryzykować. Jako dodatek wybrałam karmelizowaną marchewkę. Kupiłam śmieszną, kulistą marchewkę paryską, ale można też użyć marchewki baby lub zwykłej, pokrojonej na mniejsze kawałki.
okuchnia okuchnia2 osoby okuchnia2 h  łatwe
NA PERLICZKĘ:

  • 1 perliczka
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 10 – 12 filecików z sardeli (anchois) czyli około 15 g

NA MARCHEWKĘ:

  • 400 g małych marchewek (użyłam paryskich)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wody
  • sól do smaku
  1. Miksujemy dokładnie miękkie masło wraz z filecikami sardeli (anchois).
  2. Perliczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy na zewnątrz i wewnątrz masłem sardelowym. Wkładamy do brytfanki i wstawiamy do lodówki na około godzinę aby przeszła smakiem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do około 180 st. C i wstawiamy brytfankę. Pieczemy pod przykryciem przez 45 min często polewając roztopionym masłem. Po tym czasie pieczemy bez przykrycia, aż skórka z wierzchu się zarumieni, nie zapominając o polewaniu co jakiś czas masłem.
  4. Marchewkę wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier, masło, wodę i szczyptę soli. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia, czasem mieszając, aż woda odparuje, a marchewka pokryje się glazurą.

perliczka w sosie sardelowym

Print Friendly

Zobacz także: