Kiedy pierwszy raz miałam dodać musztardę do śmietany zadrżała mi ręka – połączenie tych dwóch składników wydawało mi się co najmniej nieciekawe i z góry założyłam, że nic z tego nie będzie. Na szczęście ręka zadrżała mi na tyle, że musztarda wpadła z pluskiem na patelnię. Teraz już wiem, że sos śmietanowy z musztardą to gwarancja dobrego smaku.

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

250 g makaronu penne (pióra), 1 pęczek zielonych szparagów, 200 g słodkiej śmietanki 18%, 2 łyżki musztardy, 3 łyżeczki mąki, 1 łyżka oliwy, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 1/3 szklanki tartego parmezanu, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, sól, cukier i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron z łyżeczką soli.
  2. Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki o długości rurek makaronu.
  3. Do gotującej się wody wrzucamy jednocześnie makaron i szparagi. Gotujemy do miękkości makaronu i odcedzamy.
  4. W miseczce mieszamy śmietanę, musztardę i mąkę na jednolity płyn bez grudek.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy maksymalnie 1 min żeby czosnek się nie przypalił! Wlewamy miksturę ze śmietany i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Dodajemy parmezan, skórkę i sok z cytryny, gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.
  6. Sos wlewamy do garnka z makaronem i szparagami, posypujemy natką pietruszki i mieszamy tak aby sos obkleił makaron.
 
Print Friendly

Zobacz także: