penne z ze smietana pesto i pomidorkami

Ach! Ta włoska kuchnia jest niezawodna. Wracam z pracy do domu, po drodze robię zakupy, wstawiam wodę na makaron, a w międzyczasie mieszam trzy składniki na sos i mam TAKI fajny obiad, że ostatnio w dwójkę spałaszowaliśmy całe opakowanie penne.

Dzisiejszy przepis dedykuję mojej drogiej koleżance z czasów studenckich, która uwielbia makarony i ciągle narzeka na małą ilość przepisów makaronowych na o!kuchni. Lucy! Teraz MUSISZ wypróbować ten przepis :-)

czas przygotowania: 15 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI ( 2-4 osoby):

  • 1 opakowanie (500 g) makaronu penne
  • 150 g słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki pesto (użyłam pesto z rukolą) (w sezonie pesto własnej produkcji :)
  • puszka pomidorków koktailowych (w sezonie – gałązka świeżych pomidorków)
  • świeża bazylia do przybrania
  • sól i pieprz
WYKONANIE:
  1. Wstawiamy duży garnek osolonej wody, a gdy się zagotuje to wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. W rondlu podgrzewamy śmietankę, dodajemy pomidorki odsączone z zalewy (świeże pomidorki lekko rozgniatamy) i wrzucamy do śmietany. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut aby sos zgęstniał.
  3. Wyłączamy gaz pod rondlem i dodajemy pesto. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem i ozdabiamy listkami bazylii.
Print Friendly

Zobacz także: