W końcu udało mi się chociaż jeden raz w tym roku wyrwać na grzyby, ale imponującymi zbiorami pochwalić się nie mogę – dla mnie zostały tyko te grzyby, których inni nie zauważyli 😉

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 500 g makaronu penne (rurki)
  • 1/2 kg świeżych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • gruby plaster boczku
  • 100 ml koniaku
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 50 g sera pecorino
  • skórka z 1/2 cytryny
  • kilka gałązek tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  1. Grzyby czyścimy, kroimy w kawałki i obgotowujemy w gorącej, osolonej wodzie przez około 20 minut.
  2. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.
  3. Dodajemy odcedzone grzyby i smażymy dalej.
  4. Do podsmażonych grzybów dodajemy posiekany tymianek i koniak i dusimy wszystko przez około 5 minut.
  5. Grzyby zalewamy śmietanką, dodajemy otartą skórkę z 1/2 cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  6. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  7. Makaron mieszamy z sosem, nakładamy na talerze i posypujemy tartym serem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Zobacz także: