pęczak zapiekany z warzywami wedzonym serem i jajkiem

Jak zrobić coś z niczego? Czasami jest tak, że gotowanie dla mnie jest radzeniem sobie w trudnej sytuacji zastanej – pusta lodówka, brak kulinarnych planów i chęci na jakiekolwiek zakupy. Przeszukuję szafki w poszukiwaniu pasujących produktów, a danie które powstaje odzwierciedla ich zawartość. Tak było i tym razem. Szklanka pęczaku, mrożone warzywa, wędzony ser i jajka. Do tematu podeszłam spontanicznie i bez przejęcia, a wyszło fajne, jednogarnkowe, zdrowe i pożywne danie wegetariańskie.

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI ( 2-4 osoby):

  • 1 szklanka pęczaku
  • 1/2 L bulionu warzywnego
  • 400 g czyli 1 opakowanie mrożonych warzyw „na patelnię” (użyłam mieszanki warzyw zielonych)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera wędzonego (użyłam Wiżajna)
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • oliwa
  • suszony estragon
  • sól i pieprz
WYKONANIE:
  1. Pęczak płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie płyn (około 15 minut). Następnie garnek owijamy szczelnie ręcznikiem i chowamy na około pół godziny do łóżka. To stara i sprawdzona metoda na dochodzenie kaszy w łóżku, pod kołdrą.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na oliwie, przyprawiając solą, pieprzem i estragonem. Następnie dodajemy mrożone warzywa i całość podsmażamy, aż lekko zmiękną (jeszcze będziemy je zapiekać, więc powinny być al dente).
  3. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Kaszę, warzywa i połowę sera razem mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub oliwą. Posypujemy resztą sera i na wierzch wbijamy dwa jajka. Jajka solimy i pieprzymy.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy 15 – 20 minut, aż jajka się zetną.

pęczak zapiekany z warzywami wedzonym serem i jajkiem

Print Friendly

Zobacz także: