pasztet z krolika z pistacjami okuchnia

To delikatny, niezbyt tłusty pasztet we francuskim stylu, z ciągle niedocenianego u nas mięsa z królika. Do kupienia jest praktycznie tylko w wersji mrożonej ale nawet i w tej formie pojawia się sporadycznie. Kupuję wtedy na zapas, żeby w razie potrzeby mieć tuszkę w zamrażarce. Ponieważ zawartość tłuszczu jest w nim bardzo niewielka to trzeba dodać boczku, śmietanki i masła, żeby pasztet nie był zbyt suchy. Pistacje dodają smaku i elegancji, ale można z nich zrezygnować.

Pracę rozłożyłam na dwa popołudnia. Pierwszego dnia udusiłam mięso w winie, a drugiego -  mieliłam i piekłam pasztet. Nie było to wcale trudne i pracochłonne, a efekt bardzo udany.

czas przygotowania: 4 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (6 – 8 osób):

  • 1 tuszka królika
  • 200 g boczku parzonego
  • 2 wątróbki drobiowe
  • 2 pietruszki
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 150 g pistacji
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki  słodkiej śmietanki 30%
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka kolendry
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól
WYKONANIE:
  1. Dno brytfanny, w której będziemy dusić mięso, wykładamy plastrami boczku. Układamy na nim tuszkę królika, w całości lub pokrojoną na kawałki. Dokładamy wątróbki, obrane i umyte warzywa, oraz przyprawy. Zalewamy całość winem i wstawiamy na mały ogień. Dusimy pod przykryciem do miękkości (mi to zajęło około 2 godzin). Pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Oddzielamy mięso królika od kości. Przekładamy do robota kuchennego z obrotowym nożem. Dodajemy wątróbki, boczek (bez skóry), marchewkę i dwie pietruszki. Rozdrabniamy na pasztet dolewając śmietankę. Doprawiamy do smaku solą. Na końcu dodajemy całe jajko i dokładnie mieszamy.
  3. Pistacje obieramy z łupinek. Dodajemy do pasztetu (garść pozostawiamy do ozdoby wierzchu) i mieszamy łyżką aby rozprowadzić orzechy w całej masie.
  4. Masło roztapiamy.
  5. Formę w której będziemy piec pasztet (ja użyłam dwóch foremek o wymiarach 10 x 17 x 5 cm) smarujemy dokładnie roztopionym masłem. Wykładamy do niej masę i wyrównujemy wierzch, układamy pozostałe pistacje. Wierzch smarujemy dokładnie pozostałym masłem. Foremkę przykrywamy folią aluminiową.
  6. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st. C i pieczemy około 1,5 h. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aby delikatnie przypiekł się wierzch.
  7. Gdy pasztet ostygnie znowu przykrywamy go folią i wstawiamy do lodówki aby dobrze zastygł (najlepiej na całą noc).
 pasztet z krolika z pistacjami okuchnia
Print Friendly

Zobacz także: