To genialne w swojej prostocie danie będzie zawsze mi się kojarzyło z romantyczną historią miłosną pewnej Polki i Włocha, którzy poznali się zupełnie przypadkiem, a teraz gotują sobie razem włoskie pyszności. Oczywiście wszystkie tajniki kuchni ów Włoch poznał od swojej mamy, więc z przyjemnością Wam przedstawiam przepis na zapiekane bakłażany prosto od „prawdziwej włoskiej mamy” 😉

PS. Podaję przepis w wersji z prowincji Benevento. W Neapolu zamiast parmezanu używa się mozzarelli!

czas przygotowania: 60 min.

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 2 duże bakłażany lub 4 małe,
  • około 1/2 kg pomidorków koktajlowych,
  • klin (około 200 g) parmezanu,
  • 2 jajka, mąka,
  •  oliwa do smażenia,
  • sól

WYKONANIE:

  1. Bakłażany myjemy i kroimy w 0,5 cm – owe plastry.
  2. Jajka roztrzepujemy z łyżeczką soli i odrobiną wody.
  3. Plastry bakłażana panierujemy w mące i jajku i smażymy na rozgrzanej oliwie.
  4. Pomidorki przekrawamy na pół, a parmezan ścieramy na tarce.
  5. W żaroodpornym naczyniu przekładamy warstwami bakłażana, pomidorki (układamy przecięciem do dołu uprzednio wyciskając sok) i parmezan aż do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwą musi być ser.
  6. Wkładamy naczynie do nagrzanego do około 180 st. C piekarnika i zapiekamy około 0,5 godziny.

 

Print Friendly

Zobacz także: