Przepis na panna cotta z białą czekoladą i wonnymi fiołkami okuchnia

Fiołki są nie tylko piękne i pachnące ale również idealnie nadają się do przyozdabiania wszelkiego rodzaju deserów. Rosną bezproblemowo nawet w kiepskich warunkach więc można je uprawiać na balkonie, przed domem, w ogródku. Ich smak nazwałabym neutralnym ale za to pięknie pachną i wyglądają. Przygotowałam delikatną panna cottę z biała czekoladą i dodatkiem fiołkowych płatków. Dodane do masy stworzą pięknie ukwiecony spód a posypane na wierzchu wywołają zachwytu u gości. Taka panna cotta w sam raz nadaje się na wykwintne kolacje i spotkania lub uroczystości takie jak wesele czy komunia. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
okuchnia okuchnia4-6 osób okuchnia30 min łatwe
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  • 4 łyżki białego cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki kwiatów fiołka wonnego
  • olej do natłuszczenia foremek
czas wykonania to: 30 min przygotowań i 4 h zastygania w lodówce

  1. Mleko wlewamy do małego rondelka, wsypujemy do niego żelatynę i odstawiamy na kilka minut. Następnie włączamy mały gaz pod rondelkiem i mieszając rozpuszczamy żelatynę w mleku. Kiedy żelatyna się całkowicie rozpuści zdejmujemy z ognia. Nie wolno dopuścić do zagotowania mleka!
  2. Do drugiego rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i drobno pokrojoną czekoladę. Włączamy mały gaz pod rondelkiem i nieustannie mieszając doprowadzamy śmietankę do wrzenia. Gdy tylko to nastąpi to zdejmujemy ją z ognia.
  3. Do śmietanki wlewamy mleko z żelatyną i mieszamy.
  4. Małe filiżanki lub miseczki natłuszczamy olejem. Ewentualny nadmiar oleju wylewamy.
  5. Fiołki oskubujemy z płatków (kilka kwiatków zachowujemy dla ozdoby, trzymając je w zimnej wodzie). Zielone części wyrzucamy, a płatki rozdzielamy pomiędzy miseczki.
  6. Śmietankę wlewamy do przygotowanych foremek. Przykrywamy je folią i gdy ostygną wstawiamy na około 4 godziny do lodówki aby deser zastygł.
  7. Aby wyłożyć deser na talerzyk należy miseczkę zanurzyć na parę sekund w bardzo ciepłej wodzie. Po wyjęciu z wody miseczkę przykrywamy talerzykiem i obracamy. Miseczka powinna bez problemu dać się zdjąć.
  8. Przed podaniem ozdabiamy płatkami i całymi kwiatami fiołków.

Przepis na panna cotta z białą czekoladą i wonnymi fiołkami okuchnia

Print Friendly

Zobacz także: