Panini z pełnoziarnistego chlebka własnego wypieku okuchnia

Ostatnio kupiłam sobie używany, ale w stanie praktycznie nienaruszonym, opiekacz do panini.  Planuję napiec sobie chlebka, pomrozić, a w ciepłe dni (wierzę, że w końcu takie nadejdą), nie będę marnowała czasu na wielkie gotowanie, tylko wrzucę kanapkę do opiekacza, zrobię sałatkę i smaczny posiłek gotowy. Panini można zrobić z różnego rodzaju pieczywa, ale mi zależało na prawdziwym włoskim chlebie, z mąki pełnoziarnistej i oliwy. Zatem zaczęłam poszukiwać dobrego przepisu. Miałam szczęście, bo pierwszy, który wypróbowałam, okazał się od razu strzałem w dziesiątkę. Przepis pochodzi z książki Carol Field „The Italian Baker”. Chleb jest rewelacyjny, chrupiący z zewnątrz, miękki w środku, znakomicie smakuje na ciepło, współgra ze smakiem oliwy, ziół i czosnku. Jedyną jego wadą jest fakt, że dzień wcześniej trzeba przygotować zaczyn. Nie chodzi o to, że jest to pracochłonne ale o to, że trzeba taką pracę odpowiednio zaplanować. Najlepiej zaczyn nastawić w piątek lub sobotę wieczorem, a piec w sobotę lub niedzielę rano. Do wypełnienia kanapek użyłam grillowanego kurczaka, sera bundz* oraz sosu marinara.*Bundz jest zwany polską mozzarellą i właśnie nią można go zastąpić. O nim kilka słów więcej napiszę wkrótce.
okuchnia okuchnia9 porcji okuchnia1,5 h  dość trudne
NA CHLEB:

Zaczyn:

  • 330 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 180 ml wody gazowanej o temperaturze pokojowej
  • 60 ml ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży

Chleb:

  • dwunastogodzinny zaczyn
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 230 ml wody o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki oliwy + oliwa do smarowania blachy i ciasta
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

NA SOS:

  • puszka pomidorów (w sezonie – 3 lub 4 świeże pomidory bez skóry)
  • 2 łyżki oliwy
  • garść świeżej bazylii i oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 2 filety z kurczaka czyli 1 pierś przyprawione ulubionymi ziołami, solą i pieprzem
  • 300 g sera bundz (lub zamiennie mozzarella)
  • 2 czerwone cebule
czas wykonania to: 1,5 h przygotowań i 16 h wyrastania

  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu w wieczór poprzedzający dzień pieczenia chleba.
  2. Mieszamy drożdże z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
  3. Do miski wlać wodę gazowaną, drożdże i mąkę. Wymieszać drewnianą łyżką. Ma powstać lepki, rzadki zaczyn. Miskę nakrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin, czyli najlepiej na noc (ja trzymałam miskę z ciastem w łazience, przy grzejniku).
  4. Na następny dzień pieczemy chleb na przygotowanym zaczynie.
  5. Mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
  6. Do zaczynu dodać wodę i oliwę i  wymieszać drewnianą łyżką. Przelać do dzieży od miksera.
  7. Dodać przesianą mąkę, sól i cukier i wyrabiać końcówką w kształcie haku na wolnych obrotach przez 2 – 3 minuty.
  8. Następnie zwiększamy obroty i wyrabiamy około 5 minut na średnich obrotach miksera. Ma powstać lepkie, napowietrzone ciasto. Ciasto możemy wyrobić również ręcznie, robimy to trochę dłużej. Dzieżę przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1,5 h).
  9. Dużą blachę  (chodzi mi o tę czarną blachę, wsuwaną do piekarnika) smarujemy dokładnie oliwą i wykładamy dno papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasto i dłońmi nasmarowanymi oliwą rozprowadzamy równomiernie ciasto na całej powierzchni blachy. Ciasto z wierzchu też smarujemy obficie oliwą. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło (około 1,5 – 2 h).
  10. W czasie wyrastania ciasta można przygotować pozostałe składniki kanapek.
  11. Przyprawione filety z kurczaka grillujemy lub podsmażamy na oliwie, a następnie kroimy w cienkie plastry.
  12. Ser kroimy w plastry, a cebulę w piórka.
  13. Składniki sosu miksujemy i doprawiamy do smaku.
  14. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Zdejmujemy folię z ciasta, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 – 25 minut. W trakcie pieczenia, od czasu do czasu, spryskujemy wnętrze piekarnika wodą.
  15. Upieczony chleb kroimy na 9 kwadratów, zdejmujemy z blachy na kratkę aby ostygł.
  16. Chlebki przekrawamy na pół, wypełniamy kurczakiem, sosem, cebulą i serem. Zapiekamy w opiekaczu.

Panini z pełnoziarnistego chlebka własnego wypieku okuchnia

Print Friendly

Zobacz także: