Panini z grilowanym kurczakiem, awokado, pesto i szczawiem

Pierwsza część tegorocznego szczawiowego menu. Użyłam zielonego pesto zamiast sosu, awokado jako warzywny dodatek a szczaw grał rolę sałaty. Kurczak był marynowany z dodatkiem chilli i potem razem z nim grilowany. Powstało panini z zielonymi dodatkami czyli wiosenna kanapka w sam raz do zabrania na majówkę. Dobra na ciepło i na zimno. Tym razem zrobiona z gotowej ciabatty, gdy szkoda tracić cennego, wolnego czasu na wypieki. Lepiej z samego rana zapakować piknikowy koszyk i wyruszyć w plener. Oby tylko wszędzie pogoda dopisała! 

okuchnia okuchnia4 osoby okuchnia30 min łatwe
  • 4 małe ciabatty
  • 1 filet z kurczaka (duża połówka lub mała pierś cała)
  • 4 łyżki pesto własnej roboty lub kupionego
  • dwie garście szczawiu
  • 1 awokado
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

  1. Chili kroimy w cienkie talarki, pozbawiając pestek.
  2. Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy ukośnie w plastry. Przekładamy do miski, dodajemy chili, oliwę, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy.
  3. Szczaw myjemy, osączamy z nadmiaru wody i pozbawiamy ogonków.
  4. Awokado obieramy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy w plastry.
  5. Kurczaka obsmażamy na rumiano na patelni grillowej lub w opiekaczu do panini.
  6. Ciabatty przekrawamy na pół. Dolne połówki smarujemy pesto, kładziemy liście szczawiu, plastry awokado i kurczaka. Zapiekamy w opiekaczu do panini. Jeżeli takiego nie mamy to robimy po prostu zwykłe kanapki. Też będą dobre.

Panini z grilowanym kurczakiem, awokado, pesto i szczawiem

Print Friendly

Zobacz także: