_panforte1

Macie niewiele czasu na przedświąteczne przygotowania? Pracujecie nawet w Wigilię ale nie chcecie przyjść na kolację z pustymi rękoma? Chcecie wyprodukować własne, świąteczne łakocie zamiast iść na łatwiznę i kupować gotowce? A może macie ochotę na wypróbowanie nowych, świątecznych smaków? Jeżeli choć na jedno z tych pytań odpowiesz TAK to znaczy, że MUSISZ zrobić PANFORTE.Panforte to, obrazowo mówiąc, skrzyżowanie smaków piernika i keksu o konsystencji nugatu. Pochodzi z Włoch, a konkretnie ze Sieny w Toskanii. Tamtejsi mnisi wyrabiali ten przysmak już w trzynastym wieku, a Włosi celebrują tę tradycję do dziś. Nic dziwnego, bo to esencja smaków Świąt Bożego Narodzenia – miód, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa, przyprawy korzenne i kakao. To ostatnie dodaje się opcjonalnie. Ja wypróbowałam wersję z i bez kakao (wolę bez). Kakao nadaje czekoladowy smak ale trochę przyćmiewa miód i przyprawy.Panforte najlepiej przygotować wcześniej, takie np. tygodniowe jest lepsze od świeżego. W szczelnej puszce lub zawinięte w folię można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
okuchnia okuchnia6-8 osób okuchnia60 min
  • 100 g migdałów blanszowanych (czyli bez skórki)
  • 100 g orzechów laskowych
  • 150 g suszonych fig
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g jasnego miodu
  • 150 g cukru pudru + do posypania
  • 50 ml wody
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

 

  1. Okrągłą foremkę o średnicy około 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej jest wyciąć z papieru okrąg do wyłożenia dna i długi pasek na bok.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
  3. Migdały kroimy na połówki i prażymy na suchej patelni mieszając. Przesypujemy do miski.
  4. Następnie na tej samej patelni prażymy orzechy laskowe, aż spęka na nich skórka. Wysypujemy je na czystą ścierkę i intensywnie pocieramy, aż zetrzemy skórkę. Orzechy kroimy na połówki i przesypujemy do miski.
  5. Figi kroimy na kawałki zbliżone wielkością do orzechów.
  6. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika.
  7. Do rondla o grubym dnie wsypujemy cukier puder, wlewamy wodę i miód. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy i dodajemy po kolei: skórkę pomarańczową, figi, mąkę z przyprawą piernikową i orzechy. Po dodaniu każdego składnika masę dokładnie mieszamy.
  8.  Gęstą masę przekładamy do foremki i wyrównujemy wierzch.
  9. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut w 180 st.C. Uwaga! Zaraz po wyjęciu z piekarnika panforte będzie lekko miękkie. Zgęstnieje po ostygnięciu. Czekamy, aż środek będzie już twardy, wyjmujemy z foremki i odlepiamy papier. Odwracamy i odkładamy do ostatecznego ostygnięcia. Potem posypujemy obficie cukrem pudrem.

_panforte2

 

_panforte3

_panforte4

 

Print Friendly

Zobacz także: