orzechy laskowe w czekoladzie i kawie

Zauważyliście, że kupowanie prezentów jest coraz trudniejsze? Rozmyślając nad podarunkami dla rodziny stwierdzam rokrocznie, że oni właściwie wszystko mają… Jak wybrać z masy towarów sklepowych ten jeden, niebanalny? Czy zdążę, stojąc w kolejce do kasy, włożyć w niego tyle serca by okazał moje uczucia, myśli, starania? Ile ma kosztować, żeby był cenny? Okrężną drogą doszłam do banału, że przecież mój czas i pamięć pozornie nic nie kosztują, a wciąż mam ich dla wszystkich za mało. Zatem, żeby coś dać tak naprawdę od siebie, to trzeba to zrobić samemu. Dziś mówię NIE czekoladowym Mikołajom i podsuwam pomysły na słodycze własnej roboty:  włoskie ciasteczka orzechowe, kulki a’la Rafaello, migdały w białej czekoladzie i cynamonie, pierniczki w czekoladzie, czekoladki z wiśnią i marcepanem, galaretki owocowe w kokosie i orzechy laskowe w czekoladzie i kawie wg przepisu poniżej:

czas przygotowania: 1 h
stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI:
  • 200 g łuskanych orzechów laskowych
  • 300 g czekolady deserowej
  • 100 g drobno mielonej kawy arabica

WYKONANIE:

  1. Orzechy prażymy na suchej patelni mieszając, aż skórka zacznie na nich pękać i odchodzić. Wysypujemy je na ręcznik papierowy i energicznie pocieramy aby skruszyć skórkę.
  2. Przygotowujemy kąpiel wodną, w której będziemy rozpuszczać  czekoladę, czyli w większy garnek z wodą wkładamy mniejszy garnek z czekoladą i podgrzewamy. Woda w kąpieli nie może się nam zagotować, wystarczy około 50 st. C, żeby czekolada się rozpuściła. Jak się to już stanie, to wyjmujemy garnuszek z czekoladą z kąpieli i pozwalamy żeby lekko ostygła i zgęstniała.
  3. Kawę wsypujemy do miseczki.
  4. Każdy orzeszek zanurzamy w czekoladzie, a następnie obtaczamy w kawie. Formujemy kulkę. Robienie kulek pójdzie nam łatwiej jeśli dłonie też oprószymy kawą.
  5. Gotowe kulki odkładamy na papier do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
orzechy laskowe w czekoladzie i kawie
Print Friendly

Zobacz także: