omlet ze szpinakiem i mloda cebulka

Omlet. Pamiętam jak moja babcia robiła mi go na śniadanie, a do tego obowiązkowe kakao, konfitura i cukier puder. Urzekało mnie ubijanie piany na sztywno, jej spokojny głos i różne opowieści. Miałam kilka lat. Teraz mam ich trochę więcej i bardziej gustuję w wytrawnych wersjach omletu. Tym bardziej, że nasza działka jest pełna warzyw, m.in szpinaku. Dopiero kończy się pół grządki zasiane w szklarni, a druga kiełkuje w gruncie. Będę miała mrożony na cała zimę. 
Tymczasem na śniadanie zrobiłam omlet z własnym szpinakiem, młodą cebulką i szczypiorkiem. Szybkie, syte i nie skomplikowane.

czas przygotowania: 15 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 4 jajka (osobno żółtka i osobno białka) – oczywiście najlepiej 0 lub 1
  • 2 łyżki mąki
  • szpinak – porządna garść
  • młoda cebulka ze szczypiorkiem
  • ząbek czosnku
  • masło
  • odrobina oleju
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Myjemy szpinak i cebulkę, odsączamy. Kroimy drobno szczypiorek.
  2. Na patelni na maśle podsmażamy przez chwilę czosnek z młodą cebulką, a następnie dodajemy pokrojony na drobne kawałki szpinak. Całość chwile dusimy 2-3 min.
  3. Ubijamy 4 białka na bardzo sztywna pianę, następnie dodajemy do niego roztrzepane z solą i pieprzem żółtka, a potem mąkę.
  4. Całość mieszamy z przestudzonym szpinakiem i cebulką oraz dodajemy szczypiorek.
  5. Wylewamy na patelnię tak aby masa była równomiernie rozłożona na całej powierzchni i ozdabiamy krążkami cebuli bądź jej całymi kawałkami.
  6. Smażymy kilka minut na maśle z odrobiną oleju najpierw z jednej, a potem krócej z drugiej strony. Smacznego!
Omlety można zrobić na tysiąc sposobów, używając najróżniejszych składników, co tylko znajdziemy pod ręką. Hiszpańskie tortille czy włoskie frittaty robi się bez ubijania białka. Leniwi mogą pominąć ten proces, omlet nie straci na smaku tylko na swojej puszystości.
omlet ze szpinakiem i mloda cebulka
omlet ze szpinakiem i mloda cebulka
Print Friendly

Zobacz także: