omlet z kurkami i pastą truflową
Znowu wybrałam się na grzyby. Nie wiem jak u Was ale u mnie zbiory były kiepskie. Po letnim wysypie trzeba czekać na jesienny. Oczywiście zebraliśmy garstkę kurek i jednego koźlaka co na kilka godzin łażenia w dwójkę nie jest żadnym wyczynem. Koźlak wylądował w bigosie, a z kurek zrobiłam omlet w wersji na bogato – użyłam odrobiny pasty truflowej. Połączenie tych smaków okazało się wyborne, a gdy dodałam jeszcze pomidory ze szklarni, całość stała się idealnym niedzielnym śniadaniem.
 
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI (1 osoba):
  • 2 jajka
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki pasty truflowej
  • garść kurek
  • 2 łyżki masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
  1. Na małej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim kurki. Podsmażone grzyby zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  2. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę, pastę truflową, sól i pieprz. Roztrzepujemy je widelcem na puszystą masę.
  3. Na pozostały na patelni tłuszcz (jeśli patelnia jest za sucha to dodajemy jeszcze masła) wylewamy masę jajeczną  i przechylając patelnię na wszystkie strony rozprowadzamy masę na całej powierzchni. Smażymy omlet na dużym ogniu podważając delikatnie brzegi i energicznie przechylając patelnię aby nieścięta masa ze środka spływała na spód.
  4. Na jedną połowę omletu wykładamy kurki i składamy go na pół. Wykładamy na talerz i posypujemy natką.
omlet z kurkami i pastą truflową
Print Friendly

Zobacz także: