Chińskie przysłowie mówi: „Śniadanie zjedz sam. Obiad zjedz z przyjacielem. Kolację oddaj wrogowi.” Na takie solidne, pożywne śniadanie znakomitą propozycją jest omlet ze świeżymi pomidorami, bazylią, odrobiną sera i pełnoziarnistą bułką. Do tego kubek ciepłej herbaty i można zacząć nowy dzień!

czas przygotowania: 15 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

4 jajka, 2 pomidorki, kilka gałązek bazylii, 2 łyżki tartej mozarelli, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w małą kostkę.
  2. Jajka wbijamy do miski, dolewamy 2 łyżki wody, dodajemy sól i pieprz i energicznie mieszamy widelcem.
  3. Do jajek dodajemy pomidory i porwane listki bazylii.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy masę jajeczną. Posypujemy z wierzchu serem.
  5. Smażymy do czasu aż jajka się zetną. Jeżeli spód i boki będą już ścięte, a środek będzie ciągle płynny to możemy wstawić patelnię na chwilę pod grilla w piekarniku. Uwaga na plastikową rączkę patelni! –  pozostawiamy otwarty piekarnik i rączkę wystawiamy poza zasięg jego spiral.

Trzeba dodać, że pomidory i jajka, z których powstał omlet dostaliśmy od właścicieli gospodarstwa agroturystycznego-ekologicznego Leźno. Produkowane beż użycia sztucznych nawozów czy jakichkolwiek chemikaliów są tak dobre, że wystarczy odrobina masła i wszystko świetnie smakuje. Przy okazji serdecznie pozdrawiamy!

 

Print Friendly

Zobacz także: