nalesniki

Lefse to tradycyjne naleśniki norweskie robione na bazie gotowanych ziemniaków. Do ich przygotowywania stosowane są specjalne akcesoria takie jak: okrągła stolnica pokryta lnem, patyk do nawijania naleśników, karbowany wałek i patelnia do ich smażenia. Ale jak to z kuchennymi gadżetami zwykle bywa, bez nich też można się obejść. Jedyne co mieć trzeba to praska do ziemniaków, ale to akurat nie jest nic nadzwyczajnego, bo zazwyczaj się ją ma, a jak się jej nie ma to się ją bez problemu kupi. Oryginalne Lefse podaje się na słodko – z masłem, cukrem i cynamonem lub z powidłami. Ale ja wolę jeść naleśniki na słono, więc zrobiłam do nich Gzika. Co to jest Gzik? – Wielkopolanie dobrze wiedzą, a pozostałym wyjaśniam, że to po prostu twarożek ze śmietaną i cebulką (w wersji podstawowej). Gzika podaje się z pyrami, stąd mój pomysł żeby podać norweskie naleśniki z polskim twarożkiem. W sumie to się dziwię, że w Polsce – ziemniaczanym zagłębiu, nie wpadliśmy na pomysł robienia Lefse. Czas zaadoptować je na nasz grunt, wszak składników na nie u nas dostatek :-)
okuchnia okuchnia4-6 osób okuchnia45 min
NA NALEŚNIKI:

  • 1 kg mączystych ziemniaków (typ C lub BC)
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 – 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli + sól do gotowania ziemniaków

NA GZIKA:

  • 200 g twarogu
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kwaśna śmietana
  • sól i pieprz do smaku
  1. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej, bo muszą być zupełnie zimne.
  2. Zaczynamy od przygotowania gzika. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawy i tyle śmietany aby powstał farsz do naleśników.
  3. Zimne ziemniaki przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Dodajemy do nich masło, śmietanę, sól i cukier. Następnie dodajemy po trochu mąki. Jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków, im bardziej są wilgotne tym więcej trzeba dodać mąki. Jednak im mniej damy mąki tym lepsze będą naleśniki. Dlatego tak ważne jest aby używać mączystych ziemniaków.
  4. Ciasto powinno być lekko klejące, elastyczne, powinno dawać się formować w kulki.
  5. Ręce oprószamy mąką i formujemy z ciasta 16 kulek.
  6. Stolnicę i wałek również oprószamy mąką i rozwałkowujemy porcje ciasta na cienkie, okrągłe placki. Im cieniej uda się je rozwałkować tym lepiej.
  7. Rozgrzewamy patelnię z płaskim dnem (bez żadnego tłuszczu).
  8. Naleśnik nawijamy na wałek i przenosimy go na patelnię. Smażymy z obu stron, aż pojawią się bąble i zrobią brązowe plamy.
  9. Gotowe naleśniki odkładamy na talerz i trzymamy w cieple, żeby nie ostygły.
  10. Smarujemy twarożkiem, zawijamy i podajemy.

 

Print Friendly

Zobacz także: