Naleśniki-ze-szparagami-zapiekane-z-serem

Wreszcie miałam czas aby w sobotę wyrwać się na rynek i nakupować szparagów. Nie mamy ich na działce z tego względu, że można je ścinać dopiero w 4 roku po ich wysianiu, a ponadto zajmują dużo miejsca i wymagają miejsc nasłonecznionych, a więc tych najlepszych na działce. Jest to trochę nieopłacalne przy tak małej powierzchni jaką dysponujemy. Może w przyszłym roku wysieję  gdzieś eksperymentalnie ze trzy rośliny, bo przyznam, że nigdy nie widziałam jak rosną szparagi.Tymczasem zakupiłam kilka pięknych pęczków i zrobiłam w niedzielę naleśniki. Były tak cholernie dobre, że zrobiłam je dziś znowu, a muszę podkreślić, że rzadko nam się zdarza jeść to samo pod rząd. Prowadzenie bloga kulinarnego jednak wymusza ciągłe wymyślanie i próbowanie nowych przepisów.Przepyszne  ciasto naleśnikowe z pełnotłustego mleka i masła, dużo ostrego sera, kwaśnej śmietany i te najważniejsze – zielone szparagi. Wszystko razem zapieczone jest gwarancją udanego dania. To nie ma prawa być niedobre! Istotną kwestią tutaj jest ser. Musi być ostry i wyrazisty w smaku, bo inaczej naleśniki będą mdłe, fajny pomarańczowy kolor też jest mile widziany, bo ładnie się komponuje z zielenią szparagów. Zatem proponuję użyć sera mimolette lub cheddar.
okuchnia okuchnia2-4 osoby okuchnia1 h łatwe
NA CIASTO:

  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • olej do natłuszczania patelni

RESZTA SKŁADNIKÓW:

  • 1 duży pęczek (12 – 15 szparagów)
  • 15 dag sera mimolette lub cheddar
  • 1 kubeczek kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki.
  2. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajka i wlewamy trochę mleka. Mieszamy ciasto, aż będzie jednolite i bez grudek. Wtedy mieszamy dalej dolewając stopniowo resztę mleka i ostudzone masło. Ciasto odstawiamy do lodówki na pół godziny.
  4. W tym czasie zagotowujemy  duży gar osolonej wody.
  5. Szparagi  myjemy i odłamujemy twarde końce. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy 10-15 minut, aż będą al dente, czyli trochę jeszcze twarde.
  6. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  7. Patelnię do smażenia naleśników (używam teflonowej) natłuszczamy ręcznikiem kuchennym maczanym w oleju.
  8. Ciasto ponownie mieszamy i smażymy niezbyt grube naleśniki (mi z podanych proporcji wyszło 6 naleśników).
  9. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
  10. Naleśnik smarujemy łyżką śmietany, posypujemy serem i układamy na nim 4 – 6 szparagów, tak aby ich główki wystawały z obu końców, zawijamy i układamy w naczyniu. Postępujemy tak z każdym naleśnikiem.
  11. Wierzch zwiniętych naleśników smarujemy pozostałą śmietaną, posypujemy pozostałym serem i zmielonym pieprzem.
  12. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na około 20 min., aby śmietana zaczęła bulgotać, a ser się roztopił.

Naleśniki-ze-szparagami-zapiekane-z-serem_

Print Friendly

Zobacz także: