Znakomite i bardzo efektowne makaronowe muszle nadziane farszem ze szpinaku i ricotty. Porcja przygotowana z całego opakowania makaronu teoretycznie powinna starczyć dla czterech osób, ale wsunęliśmy ją w dwójkę bez większego problemu zapijając białym winem półwytrawnym. Przepis nie jest jakimś kulinarnym odkryciem, czy dziełem wytężonej pracy moich kubków smakowych, ot typowe, włoskie danie przygotowane z kilku składników dobrej jakości. Gorąco polecam!

czas przygotowania: 0,5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 1 opakowanie makaronu muszle (500 g)
  • 1 opakowanie sera ricotta (250 g)
  • 50 g sera grana padano
  • 200 g mrożonego szpinaku w liściach lub świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Muszle gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku na półtwardo.
  2. W rondlu rozgrzewamy trochę oliwy, dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz szpinak.
  3. Dusimy szpinak mieszając od czasu do czasu, aż odparuje z niego nadmiar wody.
  4. Wtedy dodajemy ricottę oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Makaron odcedzamy na durszlaku i opłukujemy zimną wodą (żeby nie faszerować gorącego).
  6. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą.
  7. Każdą muszlę wypełniamy farszem i układamy w naczyniu.
  8. Ser grana padano skrawamy na płatki lub ścieramy na tarce i posypujemy nim makaron.
  9. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, aż wierzch zacznie się lekko rumienić (przez jakieś 5 – 10 minut).
V
Print Friendly

Zobacz także: