Na dzień chłopaka upiekłam dla naszych chłopaków z biura mufinki wg przepisu Nigelli Lawson. Naprawdę dobre z nich chłopy, więc sobie zasłużyli…, a mufinki też wyszły fajne – ciasto wilgotne, pachnące miodem, w tle lekko wyczuwalny pikantny smak imbiru.

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (15 muffinek):

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g białego cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 350 g gruszek
  • kawałek korzenia imbiru
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
  2. Foremki do mufinek wykładamy papilotkami.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały, 80 g cukru trzcinowego (resztę zużyjemy do posypania mufinek po wierzchu).
  4. W dzbanku mieszamy śmietanę, olej, miód i jajka.
  5. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy na jednolite ciasto.
  6. Gruszki i imbir obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta.
  7. Ciasto wyszło dość lejące ale wyrastało bez problemu.
  8. Ciasto nakładamy do foremek. Z podanych składników wyszło mi 15 mufinek.
  9. Z wierzchu posypujemy je resztą cukru trzcinowego.
  10. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż zrobią się tak złote jak na zdjęciu :-)

 

Print Friendly

Zobacz także: