Z czerwoną kapustą z winem jest związana rodzinna anegdota – mój tata postanowił kiedyś przygotować na obiad coś „specjalnego”, czyli wyżej wymienioną kapustę. Niestety totalnie mu nie wyszła i wylądowała w klozecie. Wspomnienie tych wydarzeń przez długi czas zniechęcało mnie do łączenia kapusty z winem. W końcu postanowiłam sprawdzić empirycznie czy to połączenie jest faktycznie takie fatalne. Absolutnie nie potwierdzam dotychczasowych założeń! Moja kapusta wyszła znakomita! 

czas przygotowania: 3 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (6 osób):

  • główka czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • garść suszonych śliwek
  • 1 szklanka czerwonego, półwytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • kilka goździków
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kawałek kory cynamonowej
  • cukier i sól
  1. Kapustę drobno siekamy, wrzucamy do garnka, podlewamy gorącą wodą, solimy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż wstępnie zmięknie.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle z oliwą, przekładamy do kapusty.
  3. Do garnka z kapustą wrzucamy również: garść suszonych śliwek, korę cynamonową, goździki, ziele angielskie i pieprz.
  4. Całość zalewamy winem i octem, mieszamy i dusimy do miękkości.
  5. Na końcu kapustę doprawiamy do smaku solą i cukrem na słodko – kwaśno.
Print Friendly

Zobacz także: