mlode ziemniaki mloda cebulka indyjskie przyprawy
Szaro i buro. Na ocieplenie klimatu zrobiłam sobie ziemniaczki w indyjskim klimacie. Aromatyczne przyprawy i ostra papryczka sprawiły, że od razu zaczęłam myśleć o wakacjach w jakimś pięknym i słonecznym miejscu. Bardzo lubię kuchnię indyjską i często łącze imbir z ziarnami kminu, gorczycy i kolendry, świeżo utartymi w moździerzu. Ta mieszanka i drobina oleju sprawia, że wszystko mi z nią smakuje.Takie ziemniaczki można podać do grillowanego mięsa lub zjeść same, jak ja to zrobiłam. Wtedy poniżej podana ilość wystarczy tylko dla dwóch osób 😉

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (2-4 osób):

  • ok. 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 3 młode cebulki
  • 1 papryczka chilli
  • łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • łyżeczka ziaren kminu
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 6 łyżek oleju
  • sól do smaku

WYKONANIE:

  1. Ziemniaczki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Rozgrzewamy patelnię z olejem i podsmażamy na niej pokrojoną cebulkę.
  3. Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, imbir, czosnek, przyprawy i sól do smaku.
  4. Następnie dodajemy ugotowane ziemniaczki i chwile smażymy.
  5. Smacznego
mlode ziemniaki mloda cebulka indyjskie przyprawy
mlode ziemniaki mloda cebulka indyjskie przyprawy
Moje młode ziemniaki były jeszcze trochę za małe ale musiałam podejrzeć jak rosną. Z resztą takie właśnie mi najlepiej smakują. Ehh…I tak już musze zacząć je jeść, bo jak mi wszystkie urosną to nie wiem co z nimi zrobię. Chyba wydzierżawię stragan na rynku.

Print Friendly

Zobacz także: