Młodej kapustki nie trzeba wcale długo gotować, fajnie smakuje tylko lekko podduszona. To samo się tyczy cebulki i kopru. Dusimy je tylko żeby połączyły swoje smaki. Kapustę można też zrobić w wersji wegetariańskiej.

czas przygotowania: 60 min

stopień trudności: bardzo  łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

1 główka młodej kapusty, kawałek surowego wędzonego boczku, 1 pęczek cebulki dymki, 1 pęczek koperku, 2 łyżki masła, sól, pieprz i cukier do smaku

WYKONANIE:

  1. Kapustę szatkujemy niezbyt drobno i wrzucamy do garnka.
  2. Dodajemy do niej masło, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli i trochę pieprzu mielonego, podlewamy odrobiną wody. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
  3. Boczek kroimy w cienkie plasterki i na patelni grillowej wysmażamy z niego skwarki.
  4. Cebulkę i koper kroimy i dodajemy do kapusty. Dusimy razem około 5 minut. Jeżeli kapusta puści zbyt dużo wody to możemy garnek odkryć aby odparowała.
  5. Przed podaniem wrzucamy skwarki do kapusty, przyprawiamy wszystko jeszcze raz do smaku.


Print Friendly

Zobacz także: