mloda kapusta duszona kalarepa kalafior
Dzisiaj coś pysznego z pierwszych kalarep z własnego ogródka. Nie osiągnęły jeszcze imponujących rozmiarów, ale dzięki temu nie są zdrewniałe. Jeszcze tylko potrzebujemy młodą kapustę oraz kalafior i mamy świetny dodatek do obiadu lub odwrotnie – danie główne. Mi do tego wystarcza kilka ziemniaczków ale mój facet robi sobie dodatkowo jajko sadzone. Taką kapustkę można wzbogacić boczkiem jednak teraz, gdy młode warzywa są takie smaczne, jest to nie potrzebne – ale wybór pozostawiam Wam. Smacznego!

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (4-6 osób):

  • 1 młoda kapusta
  • 1 kalafior
  • 4 kalarepy
  • pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
  • pęczek koperku
  • 1/4 kostki masła
  • sól

WYKONANIE:

  1. Kapustę szatkujemy na grube kawałki.
  2. Kalarepy obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  3. Kalafiora dzielimy na różyczki.
  4. Cebulkę i koper siekamy ale wcale nie drobno.
  5. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużego garnka.
  6. Dodajemy masło i pół szklanki wody.
  7. Wstępnie solimy, ale bez przesady, wystarczy pół łyżeczki soli. Dosolić zawsze można.
  8. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Nie rozgotowujemy, bo stracą smak, kolor i kształt!
mloda kapusta duszona kalarepa kalafior
Print Friendly

Zobacz także: