Malutkie, leciutkie, okrąglutkie pączki z twarożkiem to moja propozycja na tłusty czwartek. Ważne aby wrzucić je na gorący tłuszcz, dobrze wysmażyć, a w trakcie studzenia nie układać ich warstwami, bo opadną. Oczywiście oklapnięte nic nie tracą na smaku jedynie na prezencji :-)

czas przygotowania: 2,5 h

stopień trudności: trudne

SKŁADNIKI (około 25-30 pączków):

  • 0,5 kg zmielonego twarogu do serników
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • saszetka suchych drożdży
  • 4 jajka
  • 2 łyżki czystej wódki
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • kawałek ziemniaka

WYKONANIE:

  1. Całe jajka ucieramy z cukrem do białości.
  2. Powoli dodajemy twaróg (po łyżce), dolewamy wódkę, dodajemy skórkę z cytryny, a następnie powoli dosypujemy przesianą mąkę i drożdże. Całość dokładnie mieszamy na jednolite ciasto.
  3. Pojemnik z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło (na około 1,5 h).
  4. Do głębokiej patelni lub szerokiego rondla wlewamy cały olej, pozostawiając trochę do natłuszczania łyżki. Wrzucamy do niego kawałek obranego ziemniaka, kiedy ziemniak zacznie się smażyć to znaczy, że olej jest odpowiednio rozgrzany. Ziemniaka już nie wyjmujemy – tak każe stara, babcina metoda.
  5. Wyrośnięte ciasto nabieramy, natłuszczoną  zimnym olejem, łyżką i wrzucamy ostrożnie na gorący olej.
  6. Smażymy z obu stron, aż się mocno zrumienią (zbyt szybko wyjęte mogą opadać).
  7. Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  8. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Print Friendly

Zobacz także: