Czy można dostać piękniejszy prezent, niż ten zrobiony własnoręcznie? Paczuszka cynamonowych łakoci dołączona do karty z życzeniami to piękny podarunek, którym możemy obdarować wszystkich znajomych.

czas przygotowania:  1 h

stopień trudności: dość trudne

SKŁADNIKI (około 40 pralinek):

  • 100 g migdałów
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 10 łyżek mleka w proszku
  • 1 opakowanie mielonego cynamonu
  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli rondelek, w którym jest czekolada wstawiamy do większego garnka, w którym jest gorąca woda.
  2. Do rozpuszczonej czekolady dosypujemy powoli mleko w proszku ciągle mieszając. Powinna powstać lekko ciągnąca się masa.
  3. Póki masa jest ciepła trzeba ulepić pralinki. Dłonie musimy mieć ciągle nawilżone, najlepiej po zrobieniu każdej pralinki opłukać dłonie w zimnej wodzie.
  4. Bierzemy po jednym migdale i otaczamy go około 1 małą łyżeczką masy. Formujemy coś na kształt walca i odkładamy na talerz. Pralinki układamy w lekkich odstępach, żeby się nie sklejały. Gdy zapełnimy  talerz to wstawiamy go do lodówki do zastygnięcia.
  5. Mielony cynamon przesypujemy do miseczki i obtaczamy w nim pralinki.
  6. Do zrobienia paczuszek możemy wykorzystać celofanowy rękaw do pieczenia i wstążki lub sznurki do pakowania prezentów.

Print Friendly

Zobacz także: