Nie ma lepszej wędliny niż prawdziwy kawał mięcha pachnącego aromatycznymi ziołami i czosnkiem.

czas przygotowania: 120 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI:

1 kg łopatki wieprzowej, 4 łyżki dobrego smalcu ze skwarkami, 6 ząbków czosnku, opakowanie majeranku, opakowanie cząbru, sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Obwiązujemy bawełnianą nitką lub wkładamy do siatki wędliniarskiej.
  3. Czosnek kroimy w słupki.
  4. Cienkim nożem nakłuwamy mięso i w otwory upychamy słupki czosnku.
  5. Mięso obficie nacieramy solą, doprawiamy pieprzem i obtaczamy w mieszance majeranku i cząbru.
  6. Przyprawione mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  7. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i obsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron.
  8. Brytfannę ustawiamy na gazie i roztapiamy w niej resztę smalcu, wkładamy mięso, zalewamy połową szklanki wody.
  9. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny polewając sosem własnym od czasu do czasu.


Print Friendly

Zobacz także: