czas przygotowania: 120 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

1 kurczak, pół kostki masła, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 1 cytryna, mały korzeń imbiru, 2 łyżeczki przyprawy garam masala, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 papryczka chili, 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego, 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół szklanki wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżki soli, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Kurczaka myjemy i na kilka godzin wkładamy do zimnej wody z dodatkiem soku z całej cytryny, 2 łyżek cukru i 2 łyżek soli.
  2. Po namoczeniu, kurczaka obieramy ze skóry i dzielimy na kawałki.
  3. Imbir i czosnek obieramy i drobno siekamy.
  4. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i też drobno siekamy.
  5. Jogurt wlewamy do miseczki i dodajemy do niego imbir, czosnek, chili, przecier pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę.
  6. Kurczaka zalewamy marynatą aby pokryła wszystkie kawałki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  7. Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  8. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę na złoto.
  9. Przekładamy kurczaka wraz z marynatą do cebuli i smażymy na małym ogniu pod przykryciem podlewając wodą w razie potrzeby.
Kurczak według tego przepisu kuchni indyjskiej jest soczysty, bardzo aromatyczny i pokryty gęstym, aksamitnym sosem.

Print Friendly

Zobacz także: