Ponownie podjęłam wyzwanie w konkursie na kulinarny blog roku. Pierwszym zadaniem w tej edycji są przepisy na maślane wypieki. Dlatego upiekłam ślimaczki z cudownego, maślano – drożdżowego ciasta, z rodzynkami, polane syropem klonowym. Cudownie chrupiące, pachnące masłem, absolutnie najlepsze!

czas przygotowania: 1,5 h

stopień trudności: trudne

SKŁADNIKI (10 ślimaczków):

  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • garść rodzynek namoczonych w alkoholu (koniaku, wódce)
  • syrop klonowy do polania

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową zatem wyjmujemy je odpowiednio wcześniej z lodówki.
  2. Rozpuszczamy drożdże w mleku, dodajemy jajko, cukier i sól.
  3. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z płynnymi składnikami. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
  4. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na duży prostokąt. Na połowę ciasta nałożyć     130 g masła pokrojonego w cienkie plasterki (resztę masła odkładamy na później). Ciasto złożyć na pół i ponownie rozwałkować. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  5. Czynność składania na pół, wałkowania i pozostawiania na 15 minut należy wykonać 3 razy.
  6. Po trzecim odpoczynku ciasto ponownie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm.
  7. Pozostałe masło mieszamy z cukrem pudrem i smarujemy nim ciasto. Posypujemy odsączonymi z alkoholu rodzynkami i zwijamy w rulon zaczynając od krótszego boku (czyli długość rulonu to 20 cm).
  8. Rulon kroimy na 10 plastrów. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 230 st. C i gdy będzie gorący wstawiamy do niego wyrośnięte ślimaczki. Pieczemy około 10 – 12 minut.
  10. Zaraz po wyjęciu polewamy, bądź smarujemy, syropem klonowym.
PORADY:
  1. Ślimaczki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale można je zamrozić i w każdej chwili włożyć do nagrzanego piekarnika na kilka minut aby z powrotem dom wypełnił boski zapach ciasta.

Print Friendly

Zobacz także: