ciasto-z-czeresniami

Czereśnie to moje ulubione owoce. Szczerze ubolewam, że drzewa czereśniowe nie chcą rosnąć na mojej działce. Chyba poziom wód gruntowych jest dla nich zbyt wysoki. Każda z licznych prób sadzenia tych drzew kończyła się fiaskiem. Wielka szkoda, bo nie ma takiej ilości czereśni, której bym nie zjadła. Zatem pozostają mi zakupy na targu. Dziś, po zjedzeniu sporej miski czereśni postanowiłam z reszty upiec ciasto. Prosty w wykonaniu maślany placek z czereśniami i płatkami migdałowymi. Szast, prast i ciasto na niedzielę gotowe.
okuchnia okuchnia   6-8 osób okuchnia60 min.
 
  • 1/2 kg dużych czereśni
  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)
  • 4 duże jaja
  • 160 g cukru trzcinowego demerara
  • 200 g mąki tortowej
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • dwie garście płatków migdałowych
  1. Czereśnie myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek.
  2. Formę o średnicy 27 cm smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
  3. Resztę masła ubijamy robotem na wolnych obrotach dodając po jednym jajku naprzemiennie z cukrem, a na końcu skórkę z cytryny.
  4. Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę.
  5. Zgarniamy ze ścianek naczynia przylepione składniki i ucieramy dalej aby całość się ładnie wymieszała. Ciasto powinno być gładkie, gęste ale lejące.
  6. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy wierzch. Układamy na nim równomiernie czereśnie i posypujemy płatkami migdałowymi.
  7. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.
  8. Podajemy po ostudzeniu.


ciasto-z-czeresniami-detalok

Print Friendly

Zobacz także: