okuchnia makowiec

Makowiec z ciasta drożdżowego, z masą wg staropolskiej receptury, przeplatany w formie imponującego warkocza – oto doskonałe ciasto na Boże Narodzenie. Cieniutkie ciasto stanowi jedynie konstrukcję podtrzymującą masę makową, a ta z kolei kryje w sobie bogactwo smaków bakalii, miodu i koniaku. Całość polana lukrem o smaku pomarańczowym. Makowiec jest niewątpliwie pracochłonnym ciastem, szczególnie jak się ma do dyspozycji (tak jak ja) starą, żeliwną maszynkę do mielenia. Mak teoretycznie powinno się zmielić trzykrotnie, ale mi się nigdy nie chce kręcić tyle tą korbką i mielę dwa razy, uważam, że to w zupełności wystarcza. Zatem pracę rozdzielam na dwa dni. Dnia pierwszego robię farsz makowy, a drugiego wyrabiam ciasto, zawijam i piekę. Dzięki temu nie mam wrażenia, że się jakoś szczególnie przy tym narobiłam, a wiadomo, że na świąteczne przygotowania ZAWSZE jest za mało czasu, więc dobre jego rozplanowanie jest niezmiernie ważne.

czas przygotowania: 6 h

stopień trudności:  dość trudne

SKŁADNIKI (1 makowiec o długości 40 cm):

NA FARSZ MAKOWY:

  • 30 dkg niebieskiego maku
  • 1 l mleka
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g migdałów
  • 50 ml koniaku
  • 1 laska wanilii
NA CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 250 g mąki tortowej
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
NA LUKIER:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

WYKONANIE:

  1. Pracę zaczynamy od zrobienia farszu makowego. Mak wsypujemy do rondla i zalewamy mlekiem. Gotujemy na malutkim ogniu przez dobre pół godziny. Trzeba uważać aby mleko nie wykipiało, a mak się nie przypalił.
  2. Rodzynki kroimy na mniejsze kawałki i namaczamy w koniaku, a migdały zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i też drobno kroimy.
  3. Ugotowany mak odsączamy na sicie, a następnie mielimy 3 razy (leniwi mielą dwa razy i też będzie OK).
  4. W dużym rondlu lub patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miód, laskę wanilii pocięta nożyczkami na małe kawałeczki, migdały i rodzynki wraz z koniakiem. Następnie dodajemy mak i przesmażamy go przez 15 minut często mieszając. Wyłączamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Żółtka ubijamy z cukrem na jasną masę i dodajemy do schłodzonego maku. Mieszamy, aby dokładnie rozprowadzić żółtka w farszu.
  6. Mając gotowy farsz makowy możemy robić ciasto. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, a w kuchni powinno być ciepło.
  7. W tym celu ucieramy masło z cukrem i solą. Dosypujemy przesianą mąkę i drożdże i wyrabiamy wlewając powoli mleko. Ciasto powinno być miękkie ale zwarte, aby później dało się wałkować. Odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia, na około 2 godziny. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  8. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką  i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30×40 cm.
  9. Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz, który musi mieć temperaturę pokojową, jeśli wyjęliśmy go z lodówki to trzeba go leciutko podgrzać. Farsz rozkładamy na powierzchni ciasta, zostawiając od każdego brzegu po 2 cm wolne. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego końca, czyli rulon powinien mieć długość 40 cm.
  10. Rulon przekładamy na papier do pieczenia, na którym będziemy piec ciasto, tak aby krawędź ciasta była na górze rulonu. Rulon przekrawamy wzdłuż tej krawędzi na pół, zostawiając z jednego końca 3 cm nieprzecięte. Powstałe w ten sposób 2 kawałki ciasta przeplatamy ze sobą obracając je przy tym wnętrzem do góry aby wyeksponować farsz.
  11. Gotowy warkocz przenosimy wraz z papierem na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  12. Pieczemy od 25 do 30 minut aby ciasto nabrało złotego koloru.
  13. Ucieramy cukier puder wraz z sokiem pomarańczowym na lukier i smarujemy nim wierzch upieczonego ciasta.
  14. Pozostawiamy do ostygnięcia.
okuchnia makowiec
Print Friendly

Zobacz także: