makowiec-1

Przed tegoroczną Gwiazdką miałam więcej czasu niż zazwyczaj, więc prócz gotowania takich pewniaków jak paszteciki czy pstrąg pod puree, miałam czas na próbowanie nowych przepisów i eksperymenty. Sos z porów i fig do łososia wyszedł totalnie niesmaczny i musiałam naprędce gotować sos grzybowy, ale za to makowiec w cieście duńskim to było arcydzieło świątecznego smaku. Chrupiące, pachnące, maślano – drożdzowe ciasto i bogaty w bakalie i miód farsz makowy. Mistrzostwo, które chcę powtarzać co roku, aż do znudzenia.

Pracę najlepiej jest rozdzielić na dwa dni, bo to jednak czasochłonna robota. W pierwszy dzień smażymy farsz i pozostawiamy do ostygnięcia. W drugi dzień dodajemy do farszu kogel-mogel, wyrabiamy ciasto i pieczemy makowce.

okuchnia okuchnia 8-12 osób okuchniaok. 6 godz.
 
NA DWA MAKOWCENA FARSZ:

  • 500 g niebieskiego maku
  • 1,5 litra mleka
  • 100 g masła
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 4 żółtka (białka zachować do ciasta)
  • 100 g dużych rodzynek
  • 100 g migdałów blanszowanych
  • 100 g suszonych fig
  • 150 ml białego rumu

NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej do ciast
  • 260 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka + 1 całe jajko i dwa białka do smarowania ciasta
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

 

  1. Pracę zaczynamy od zrobienia farszu makowego. Mak wsypujemy do rondla i zalewamy mlekiem. Gotujemy na malutkim ogniu przez dobre pół godziny. Trzeba uważać aby mleko nie wykipiało, a mak się nie przypalił.
  2. Rodzynki kroimy na mniejsze kawałki i namaczamy w rumie, a migdały (o ile nie były już blanszowane) zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i też drobno kroimy.
  3. Ugotowany mak odsączamy na sicie, a następnie mielimy 3 razy (leniwi mielą dwa razy i też będzie OK).
  4. W dużym rondlu lub patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miód, migdały, figi i rodzynki wraz z rumem. Następnie dodajemy mak i przesmażamy go przez 15 minut często mieszając. Farsz musi być gęsty. Wyłączamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Żółtka ubijamy z cukrem na jasną masę i dodajemy do schłodzonego maku. Mieszamy, aby dokładnie rozprowadzić żółtka w farszu.
  6. Mając gotowy farsz możemy się zająć ciastem.
  7. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową zatem wyjmujemy je odpowiednio wcześniej z lodówki.
  8. Rozpuszczamy drożdże w mleku, dodajemy jajko i cukier.
  9. Mąkę przesiewamy do miski wraz z solą i mieszamy z płynnymi składnikami. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
  10. Ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę, wałkujemy na duży prostokąt. Na połowę ciasta nakładamy masło pokrojone w cienkie plasterki. Ciasto składamy na pół i ponownie wałkujemy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  11. Czynność składania na pół, wałkowania i pozostawiania na 15 minut wykonujemy jeszcze trzy razy.
  12. Ciasto dzielimy na dwie równe części, czyli na dwa makowce.
  13. Duży arkusz papieru do pieczenia posypujemy mąką i wałkujemy na nim jedną połowę ciasta na prostokąt o wymiarach 30×60 cm. Ciasto wzdłuż obydwu dłuższych boków nacinamy w równe ukośne pasy o długości około 8 cm i szerokości 2 cm.
  14. Ciasto dokładnie smarujemy białkiem.
  15. Na środek ciasta nakładamy równomiernie połowę farszu i zaklejamy od góry naciętymi paskami układając je naprzemiennie na wzór warkocza. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce, a następnie dokładnie ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  16. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta i farszu.
  17. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy 30 – 40 minut aż ciasto będzie złote i chrupiące.

makowiec-2

Print Friendly

Zobacz także: