Przepis wzięłam z „Wyśmienitej kuchni włoskiej”, owoce morza z Biedronki, wino z Tesco, a chęć na coś dobrego zawsze mam przy sobie :- )

czas przygotowania: 40 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

500 g makaronu kokardki, 500 g mrożonej mieszanki owoców morza, 1 puszka kawałków tuńczyka w oleju, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 marchew, 100 g czarnych oliwek, 1/2 szklanki czerwonego wermutu, 1/2 pęczka świeżej mięty, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 1 kostka bulionowa, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Marchew, cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy warzywa aż będą miękkie.
  3. Mrożone owoce morza wykładamy na durszlak, opłukujemy letnią wodą i dodajemy do warzyw.
  4. Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju i dorzucamy do sosu.
  5. Oliwki kroimy na pół i też dodajemy do reszty składników.
  6. Zalewamy wszystko pomidorami i winem.
  7. Doprawiamy kostką bulionową, solą i pieprzem.
  8. Dusimy sos na małym ogniu.
  9. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  10. Nakładamy solidne porcje i posypujemy świeżą miętą.


Print Friendly

Zobacz także: