Makaron makowy z sosem serowo-orzechowym

Czasami mam na coś ochotę i wiem, że będzie to dobre. W myślach dodaję składniki, odmierzam proporcje, obliczam czas przygotowania. Samo gotowanie jest wtedy tylko procesem, drogą do, z góry założonego, celu.
… ser pleśniowy i orzechy podsmażone na maśle to będzie dobry początek. Trochę pysznej śmietanki i gładki sos mam gotowy. Z czym to podać? Z makaronem. Ale jakim? Hmm… Tak naprawdę robiąc samemu makaron można dodać do niego wszystko. Wiem! Mak. Wszystko razem będzie idealnie pasowało…

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

NA SOS:

  • 100 g sera pleśniowego (ja użyłam Błękitnego Lazura, może być inny – ten, który Wam najbardziej smakuje)
  • 250 ml śmietanki
  • garść orzechów włoskich (ok. 8 całych do sosu i 2-3 do posypania)
  • 2 łyżki dobrego masła
  • odrobina soli i cukru, aby podkreślić smak

NA MAKARON (proporcje wg tego przepisu na domowy makaron):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka semoliny
  • 3 jajka
  • trochę soli
  • trochę oliwy
  • + 2 łyżeczki maku
WYKONANIE:
  1. Zaczynamy od zrobienia makaronu. Mieszamy mąkę pszenną z semoliną, jajkami, solą, oliwą i dobrze wyrabiamy. (Mak rozcieram w moździerzu, gdyż wydaje mi się, że całe ziarna skrzypiały by za bardzo podczas jedzenia, a tak, trochę rozdrobnione dodadzą smaku i nie będą przeszkadzać.) Dodajemy mak do masy, wyrabiamy, a następnie zawijamy w folię, odstawiamy na ok. 1 h. Po tym czasie rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy w grube pasy lub dowolne kształty. Pokrojony makaron rozkładamy na czystej ścierce i obsuszamy.
  2. Aby zrobić sos najpierw drobno siekamy orzechy (zostawiamy trochę na później do posypania makaronu) i podsmażamy je na maśle mieszając i uważając aby się nie przypaliły.
  3. Do orzechów dodajemy śmietankę, a potem pokruszony ser. Delikatnie mieszając rozpuszczamy cały ser uważając aby całość za bardzo się nie zagotowała. Doprawiamy odrobiną  soli i cukru aby wyostrzyć smak.
  4. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, taki domowy gotuje się szybciej niż ten suszony z paczki, więc uważajmy aby go nie rozgotować. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu. Mieszamy i podajemy  posypany pozostałymi orzechami.

Makaron makowy z sosem serowo-orzechowym

Print Friendly

Zobacz także: