tagliatelle szpinak suszone pomidory gorgonzola

W naszym ogródku szpinak rośnie jak dziki, a i już od dawna na targu jest świeży szpinak krajowy. Wystarczy spory pęk, żeby przygotować znakomity sos do makaronu. Wybrałam polski makaron jajeczny z dodatkiem pomidorów, idealnie współgrał z pozostałymi składnikami. Oto kolejny  przepis z serii „szybkie i nieprawdopodobnie smaczne”. W zasadzie całe danie przygotowałam w czasie gotowania się wody na makaron i to w dodatku na działce, gdzie warunki pracy mam naprawdę spartańskie!

czas przygotowania: 15 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 250 g makaronu jajecznego (szeroka wstążka)
  • duży pęczek świeżego szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 6 łyżek słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 50 g sera gorgonzola
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i biały pieprz

WYKONANIE:

  1. Nastawiamy gar osolonej wody na makaron.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dwie łyżki zalewy od pomidorów suszonych.
  3. Dodajemy pokrojony czosnek i kilka suszonych pomidorków pokrojonych w paski (6 – 8 sztuk).
  4. Umyte liście szpinaku pozbawiamy ogonków, drzemy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Lekko solimy.
  5. Gdy szpinak zmięknie dodajemy śmietankę i ser. Mieszamy, aż powstanie sos. Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku.
  6. Woda na makaron zapewne się zagotowała.
  7. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem.
tagliatelle szpinak suszone pomidory gorgonzola
Jak na razie wszystko co posiałam i posadziłam bardzo ładnie rośnie. Chodzę i podlewam a w głowie mam tysiące pomysłów na przepisy :-)
Print Friendly

Zobacz także: