domowy makaron jajeczny
Bardzo lubię makaron. Po prostu czasami nachodzi mnie na niego ochota i od razu go gotuję z najróżniejszymi dodatkami. Wbrew pozorom nie jest trudno zrobić go samemu. Poniżej przepis na naprawdę pyszny makaron domowy, taki prawdziwy, z dużej ilości jajek ,a tak naprawdę z samych żółtek. Dzięki nim jest cudowny w smaku i ma piękny, złoty kolor.
P.S. Z pozostałych białek można zrobić np. deser Pavlova 😉
 
czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 250 g mąki typu 00
  • 5 żółtek
  • ok. 100 ml letniej wody
  • dużą szczyptę soli
  • łyżkę dobrej oliwy

WYKONANIE:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej sól i oliwę.
  2. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto (ja wyrabiałam za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka).
  3. W czasie mieszania dodajemy wodę, tak aby ciasto nie było zbyt suche. Wyrabiamy tak długo, aż będzie sprężyste i nieklejące.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 2 mm i kroimy w paski szerokości około 5 mm lub używamy maszynki do makaronu, która najpierw rozwałkuje, a potem pokroi nam makaron.
  5. Pokrojony makaron pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Przechowujemy zamknięty w słoju lub puszce.
Print Friendly

Zobacz także: