mac-and-cheese-z-kurkami

Mac & Cheese to typowa amerykańska zapiekanka. Makaron zapieka sie z sosem serowym. O tym, żeby dodać do niej kurki pomyślałam, gdy kupiliśmy je od przydrożnych grzybiarzy. Bardzo ubolewam nad tym, że jeszcze w tym roku sami się na nie nie wybraliśmy. Mam nadzieję, że jeszcze nadrobię tę stratę. Te kupione niby smakują tak samo ale brakuje w nich wspomnienia zapachu i szumu lasu…
okuchnia okuchnia2-4 osoby okuchnia1 h
  • 300 g makaronu (rigatoni, penne, chifferini rigati)
  • 350 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 g kurek
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • 1 cebula
  • 200 g startej mozzarelli
  • 50 gr startego dojrzałego sera żółtego (bursztyn, cheddar, mimolette)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól i pieprz do smaku
  1. Najpierw gotujemy w osolonej wodzie makaron bardzo al dente.
  2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle razem z kurkami.
  3. Mieszamy oba sery (żółty i mozzarellę) razem.
  4. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. Rozgrzewamy masło i dodajemy do niego mąkę. Wszystko lekko przesmażamy. Po tem stopniowo dodajemy mleko intensywnie mieszając trzepaczką, aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Potem jeszcze chwilę gotujemy sos doprawiając go solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Odstawiamy aby trochę przestygł i dodajemy do niego połowę mieszanki serowej.
  5. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy makaron, nastepnie kurki z cebulka, szczypiorek i mieszamy. Potem dodajemy sos beszamelowy z serem. Na samym końcu makaron posypujemy pozostałym serem.
  6. Zapiekamy ok. 30-40 min w 180 stopniach i podajemy. Smacznego.

mac-and-cheese-z-kurkami_

Print Friendly

Zobacz także: