Leniwe pierogi przywodzą mi na myśl moje czasy studenckie, które spędziłam w Poznaniu. Kiedy wracałam na weekendy do domu mama zawsze zadawała magiczne pytanie: „…a co ci zrobić na obiad”. Najczęściej wybór padał na leniwe pierogi i barszcz ukraiński. Widocznie po całym tygodniu jedzenia makaronu z fixem i zupek chińskich, pierogi i barszcz były dla mnie ideałem domowego jedzenia. Przepis na barszcz jest tutaj: http://okuchnia.pl/?p=2708, a przepis na pierogi poniżej.

czas przygotowania: 0,5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4  osoby):

NA PIEROGI:

  • 2 kostki tłustego twarogu
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
DODATKI: stopione masło, kwaśna śmietana, brązowy cukier, cynamon

WYKONANIE:

  1. Wrzucamy pokruszony twaróg do robota kuchennego i rozdrabniamy.
  2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do twarogu, a białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  3. Do twarogu wymieszanego z żółtkami dodajemy mąkę i cukier, wyrabiamy gładkie ciasto.
  4. Ciasto twarogowe delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.
  5. Wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i tworzymy wałeczek. Kroimy go ukośnie na kawałki długości 4 cm.
  6. Gotujemy gar osolonej wody i do wrzątku wrzucamy pierogi. Gotujemy jeszcze przez minutę po ich wypłynięciu.
  7. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z ulubionymi dodatkami.
PORADY:
  1. Ciasto powinno być  lepkie, im mniej uda nam się dodać do niego mąki, tym delikatniejsze wyjdą nasze pierogi.
Print Friendly

Zobacz także: