lasagne ze szpinakiem

Lasagne zawsze kojarzy mi się z Garfieldem, a Wam? Pamiętam, że jak byłam mała i czytałam ten komiks lasagne wydawała mi się być czymś  niesamowicie smacznym. Skoro gruby, rudy kotek tak za nią tak szaleje to musi być świetna. Byłam też przekonana, że to amerykańskie danie, a wtedy wszystko co amerykańskie było najlepsze. Dopiero później dowiedziałam się, skąd pochodzi lasagne i co to właściwie jest, i że w sumie bardzo prosto się ją robi. Wariacji smakowych może być wiele ale ja uwielbiam wersję z fetą i szpinakiem. Coś takiego nie może nie smakować, a szczególnie Garfieldowi 😉

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4-6 osób):

  • 20 płatów lasagne (400 g)
  • pół reklamówki świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ser feta (200 g)
  • 2 kulki mozarelli w zalewie (250 g)
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 pęczek młodej cebulki
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • oliwa
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
  2. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią czosnek. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy szpinak i smażymy dalej, aż woda ze szpinaku odparuje. Wtedy dodajemy pokruszony ser feta i pieprz (nie solimy!). Smażymy jeszcze przez 3 minuty.
  3. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy na nią posiekaną cebulkę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pomidory, bulion i posiekaną bazylię. Dusimy bez przykrycia, aż powstanie sos (około 15 min).
  4. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą.
  5. W dużym garze gotujemy osoloną wodę z łyżką oliwy. Płaty lasagne wkładamy pojedynczo do wrzątku i gotujemy dwie minuty. W razie stosowania świeżego makaronu, zamiast suszonego, czynność tę pomijamy.
  6. Do naczynia wkładamy dwie warstwy makaronu, masę szpinakową, plasterki mozarelli i znów makaron, szpinak, mozarella. Przed położeniem ostatniej warstwy mozarelli całość polewamy sosem.
  7. Zapiekamy 1/2 h w piekarniku nagrzanym do 150 st. C.
lasagne ze szpinakiem
lasagne ze szpinakiem
Print Friendly

Zobacz także: