czas przygotowania: 45 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

NA PUREE: 1 kalafior, 1 łyżka masła, 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%, sól, cukier

NA KURCZAKA: 1 filet z kurczaka, 50 dag świeżych lub mrożonych kurek, 1 cebulka dymka lub szalotka, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 150 g słodkiej śmietanki 30%, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

PUREE:
  1. W dużym garnku wstawiamy wodę na kalafiora z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru.
  2. Kalafiora wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Miksujemy z masłem i śmietanką lub rozgniatamy ugniataczem do ziemniaków.
KURCZAK Z KURKAMI:
  1. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rozgnieciony czosnek i odstawiamy na chwilę.
  2. Następnie kurczaka obsmażamy do zrumienienia na rozgrzanym maśle z oliwą, zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  3. Kurki myjemy i podsmażamy na pozostałym tłuszczu aż odparujemy z nich cała wodę.
  4. Dodajemy masło i drobno posiekaną dymkę, podsmażamy do zeszklenia cebulki.
  5. Następnie wlewamy śmietankę, sok z cytryny , doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Do przygotowanego sosu śmietanowego wkładamy kurczaka, chwilę dusimy wszystko razem aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Posypujemy natką pietruszki i gotowe.
Puree kalafiorowe zjadłam po raz pierwszy w restauracji. Prostota tego dania od razu mnie zachwyciła. Dziwię się, że dotąd nie wpadłam na to aby ugnieść kalafiora!
Print Friendly

Zobacz także: